Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 32
1
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Paddenstoelen .
« Gepost op: 11 april 2021, 12:34:09 »
Meestal vind je een paar paddenstoelen bij elkaar . Maar niet een groot cluster van honderden op elkaar . De boom is hier wel kasje zes en zal het niet lang meer overleven . De foto is gemaakt in een moerasbos vlak langs de Belgische grens . Ik heb hier weer de Kiev met een 70 jaar oude Carl Zeiss Jena T 1:2 Sonnar 5 cm plus geel filter gebruikt . De film was hier de Ilford Delta 100 en is afgedrukt op Fomabrom Variant 111 . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (94) by Peter H. A. Salden, on Flickr

2
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Herfst stilleven .
« Gepost op: 4 april 2021, 12:45:29 »
Deze kleine stukjes herfst stillevens heb ik met een 70 plus Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:2 en Zeiss Opton Triotar gemaakt op lford Delta 100 en weer afgedrukt op mijn mooie papiertje Fomabrom Variant 111 . Ik heb een geelfilter gebruikt om de opname meer tonig te maken . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (62) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (63) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (64) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

3
In de nazomer heb ik in een veld met zonnenbloemen mijn Zeiss Opton Triotar getest met Ilford Delta 100 . De Trotar 85 mm  is een zeer goed bruikbaar objectief met een fijne beeldhoek . Kleinbeeld moet het toch hebben van closeups grote overzichten worden altijd wat teleurstellend door de korrelige details .

Helaas speelt de dominante grijze drager van de 135 film Delta 100 weer op . De schaduwen hebben hier weer niet het briljante contrast van de 120 film Delta 100 . Dit is echt irretant met het afdrukken in de doka . Gelukkig heb ik nog één 135 film Delta 100 over in de Kiev . Hierna begin ik aan de 5 Made in Japan Fuji Acros films voor mijn Kiev . De Made in Japan Acros 135 films hebben een lichtgrijze drager die niet zo erg stoort hoop ik .

De afdrukken zijn weer gemaakt op Fomabrom Variant 111 . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (58) by Peter H. A. Salden, on Flickr


Afbeelding (59) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (60) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (61) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

4
Met de nu 70 jaar oude Jupiter 9 van 1951 heb ik het laatse vertrek van mijn geliefde stoomtrein van de Selfkantbahn vastgelegd met de Jupiter 9 van nu 70 jaar oud . De stoomloc is 2 jaar ouder van 1949 . Het licht was niet gunstig waardoor het negatief een aan de zachte kant was met vooral de stoomloc een erg laag contrast door de rook en stoom  . Ik heb hier dus stevig moeten filteren om een redelijke afdrukte krijgen en dan hield de stevige midden grijze drager van de Ilford Delta 100 kleinbeeldfilm ook niet echt mee . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (53) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (54) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

5
Hier een aparte combinatie die heel weinig gebruikt  wordt . Meestal zit zo'n Skopar 21 mm op de Laika  x4 maar hier nu op een echte camera  x6 De Voigtlander SC Skopar is aan de afstandmeter gekoppeld en die kan je met de grote basis meetzoeker van de Kiev uiterst nauwkeurig scherpstellen .

De Skopar 21 mm heeft een heel fraai contrast . De eerste twee opnamen zijn gemaakt op de Acros II en de anderen op Delta 100 . De Acros II is geen goede film als de 120 film made in Japan Acros , de Acros II heeft een nare toonschaal . De Delta 100 is dan toch beter . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (44) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (45) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (46) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (47) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (48) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (49) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (50) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (51) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (52) by Peter H. A. Salden, auf Flickr6

7
Objectieven / Sneeuw foto's mislukt door justeer fout Sonnar .
« Gepost op: 13 februari 2021, 20:55:00 »
Ik heb net als velen de sneeuw gefotografeerd . Vandaag heb ik een Delta 100 ontwikkeld en toe zag ik dat alle opnamen die ik met de Carl Zeiss Sonnar West 50 mm gemaakt had onscherp waren . Dat was vloeken want de belichting was perfect . Het Bokeh was wel schitterend en ik kon zien dat de optische  correctie mooi gelijkmatig moet zijn .

Volgens mij moet de lens gedemonteerd zijn geweest . In ieder geval moet het justeren niet echt moeilijk zijn . Het werkt niet met losse justeer ringen maar een grote ring op een fijne schroefdraad die ik een eindje in moet draaien . De juiste justering wordt met een andere inschroefring achter op het objectief vastgezet . Morgen maar eens met een matglas achter op de filmbaan van de Kiev de Sonnar exact op oneindig justeren .

Hierna nog maar eens kijken of ik de opnamen morgen nog opnieuw kan maken . Gelukkig heb ik met de 35 en 85 mm ook opnamen gemaakt en die zijn wel mooi geworden .

Tja deze Sonnar 50 mm had ik niet van te voren getest , want is echt in mint staat . Dus dacht ik die is wel goed . Mijn Carl Zeiss Jena Sonnar 1:2 en 1:1.5 had ik wel van te voren met een matglas achter op een Kiev gecontroleerd en deze waren wel prima gejusteerd . Met meetzoeker camera's fotograferen is wel leuk , maar justeer fouten merk je pas als het te laat is . Met een spiegelreflex zie je dit meteen in de zoeker . Het komt wel goed hoop ik . Vriendelijke groet Peter .

8
Aan de stamtafel / Ze zeggen dat er sneeuw komt
« Gepost op: 6 februari 2021, 14:09:37 »
Ja er komt heel veel sneeuw in Nederland , maar als ik het sneeuwkaartje van Nederland geloof kan de Mamiya  in de tas blijven  x4 in mijn omgeving ...... Waarom de hooglichten de landsdelen waar geen sneeuw verwacht wordt spierwit op de kaart laten is mij een raadsel , sneeuw is volgens mij wit . Maar ik wens voor degene die wel met een dik pak sneeuw getrakteerd worden wel veel fotoplezier .

Een tip van vroegere sneeuw fotografie van mij . Sneeuw foto's moet je 1,5 tot 2 stops overbelichten  dan krijg je mooie witte sneeuw en doortekende schaduwen op je afdrukken . Veel plezier en vriendelijke groet Peter

9
Mikeno62 maakt veel reparatie instructie video's . Deze is zeker interressant voor de vele Mamiya 645 bezitters op ons forum  en de 1:2.8 80 mm is een uitstekend standaard objectief dat wel een grote beurt verdient . Vriendelijke groet Peter .


10
Vanmorgen heb ik een Engels talige reclame topic voor smoelvodjes verwijdert . Er is eentje speciaal lid geworden om smoelvodjes hier te verkopen . Dit is niet de bedoeling van ons forum en ik zal hier zeker ingrijpen door de reclame uiting direct te verwijderen . Vriendelijke groet Peter .

11
Aan de stamtafel / Zijn er al rellen uitgebroken in je doka ?
« Gepost op: 25 januari 2021, 23:26:11 »
Het is een nare tijd . Het is griezelig dat het zo erg escaleert in Nederland . Er is een punt dat de druk van de ketel moet gaan . Maar ik had het wel verwacht met het instellen van de avondklok . Voor 23 januari was na 21.00 geen hond meer op straat , waar kon je heen alles was dan dicht . Daarvoor waren er ook geen rellen , behalve van Blauwe relschoppers bij politieke demo's tegen het regeringsbeleid . Nu heeft de stoere Rutte zich laten opnaaien door een stel veeartsen van het OMT en doos van Pandora geopend . En die doos met vuur krijg je niet meer dicht anders door water in de wijn te doen . Maar dat gezichtsverlies zie ik ze niet nemen , dan maar "Der Untergang" dramatisch ten uitvoer brengen om de eer te redden .

Gelukkig is het bij mij rustig en mijn vrouw is de hele avond aan  het #Avondklokkokkerellen  x4 . Met de lockdown is de zaak van haar werk dicht dus heeft ze tijd genoeg voor kokkerellen in de keuken . Ze is de hele dag aan het rellen  x6 Hoe gaat het met jullie ? Vriendelijke groet Peter .

12
Ja ik heb mijn Kiev 4A gouden velgen gegeven  x4 Hier zat een heuse Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:1.5 5 cm op mijn Kiev 4A . Het is een heel vroege gecoate Sonnar van 1940 die heel mooi bewaard is gebleven . Geen krassen op de coating , haze of schimmel . Ik heb hem van een Engelsman gekocht en het kan best zijn dat het als oorlogsbuit daar gekomen is .

Op de afdrukken op Fomabrom Variant valt de prachtige diepte tekening op . Het lijkt of je de stoomlok kan aanraken . Nee mijn Jupiter 3 is echt niet het zelfde als mijn Sonnar 1:1.5 . De Sonnar is bij grote lensopeningen ook minder scherp in de hoeken maar het verloop is veel soepeler met minder restfouten . Voorbij 1:5.6 is de Sonnar pittig scherp . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (26) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (27) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (28) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (29) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (30) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

13
Op Ebay heb ik voor een nette prijs 5 Acros 135-36 Made in Japan films gekocht voor mijn Kiev . Het betreft de laatste productie run dus niet te ver over de datum . 100 ISO kan wel wat hebben op dit punt .

Zeker in kleinbeeld is Acros II niet het zelfde als de Made in Japan Acros . De grijze Ilford drager waarop de Acros II is gegoten maakt dit onmogelijk om het vertrouwde Acros gevoel in je afdrukken te krijgen . In het vorige topic heb ik er al over gehad en ga dit niet verder herhalen .

Zo nu heb ik straks wel 180 Acros opnamen te gaan met mijn Kiev . De objectieven Zeiss en Jupiter hebben me al mooie resultaten opgeleverd . De foto's hiervan krijgen jullie wel eens te zien . Op rolfilm blijf ik bij de Delta 100 die zich heel fijn ontwikkelen laat in 1+50 Rodinal gedurende 14 minuten . De Acros Made in Japan deed het ook prima in de Rodinal .

Vriendelijke groet Peter .

14
Afdrukken vanaf rolfilm / Infrarood
« Gepost op: 20 december 2020, 12:36:15 »

15
Afdrukken vanaf rolfilm / Infrarood fietspaadje
« Gepost op: 19 december 2020, 18:36:16 »
Dit is een favoriet natuur paadje van mij waar ik vaak overheen fiets . Ook een infrarood foto van mijn toegewijde foto fiets . In het bakje gaat de tas met Mamiya bovenop een zacht opgepompte brommerband als schokdemper . voor op het plankje komt het statief .

De oponamen zijn weer gemaakt met de Mamiya C330 en 135mm . Op de zoekerlens zit een rood filter , hiermee hef ik voor een groot gedeelte het instelverschil op die infrarood nodig heeft . Dit gaat met een Tessar type gaat dit best goed , omdat een Tessar bijna een apochromatische klercorrectie  heeft . Echte APO objectieven heb ik alleen voor mijn RB 67 , daar is een hele serie voor te vinden.

De Rollei R400S heb ik ontwikkeld in Atomal 49 1+2 gedurende 20 minuten . Je verliest met de Atomal 49 1+2 wel veel scherpte , 1+1 zou een stuk beter zijn . Met Foma Excel heb ik veel minder scherpte verlies ervaren . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (10) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (11) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (12) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (13) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Pagina's: [1] 2 3 ... 32