Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 173
1
Analoog foto nieuws / Re: Camera herstellen / lens herstellen
« Gepost op: 10 mei 2021, 18:33:18 »
Ja Maurits dat is goed nieuws , want de tweedehands prijzen voor Mamiya zijn zo fors gestegen dat repareren weer meer loont dan in plaats van een ander gebruikt exemplaar te kopen . De vijver is bijna leeg gekocht . Een Mamiya Pro Tl setje kost al richting de 1000 Euro . Dus repareren loont weer . Vriendelijke groet Peter .

2
Papier / Re: foma variant IV 123
« Gepost op: 6 mei 2021, 12:14:13 »
Rudi ik heb bij Foma Fomabrom Variant IV 123 niet terug gevonden . Wel Fomabrom SP dat wel nieuw is , het is een papier met vaste gradatie speciaal 2 . Het heeft een speciale ouderwetse beeldtoon die vooral goed zal doen met romantische motieven .

Ik heb daar geen ervaring mee , ik druk alleen af met Fomabrom Variant 111 . Dit is voor mij het voordeligste om te doen . Vriendelijke groet Peter .

3
Objectieven / Re: Mamiya Sekor C 80mm 1.9
« Gepost op: 2 mei 2021, 12:58:41 »
 x16 Maurits . Ik heb nu een breedbeeld Acer scherm bij mijn nieuwe PC . Alleen het scherm aanpassen voor mijn analoge fotografie op dit forum en Flickr is een hele tour . De knalharde digitale weergave van mijn mooie bariet afdrukken vind ik eigenlijk niet te pruimen , je ziet dan meteen waarom ik een grote hekel aan digitale fotografie heb . Dat oude scherm had een mooie milde weergave die goed paste bij mijn analoge fotografie . Maar het is niet anders helaas . Vriendelijke groet Peter .

4
Objectieven / Re: Mamiya Sekor C 80mm 1.9
« Gepost op: 1 mei 2021, 19:14:11 »
Sorry voor mijn verlate antwoord Maurits , mijn PC is vastgelopen en ook nog mijn beeldscherm naar de Lieve Heer . Maar vandaag weer met een  nieuwe tweedehands set aan de gang .

De Sekor C 1:1.9 80 mm is dus een typisch Mamiya briljant scherp objectief . Ga je hem ook eens proberen met de lens helemaal open ? Vriendelijke groet Peter .

5
Dia's alle maten. / Re: Eddy & zijn meisjes
« Gepost op: 19 april 2021, 19:48:56 »
Ik was Huzaar 1 schutter mortier bij 42 ZVE in Nunspeet van 1979 / 1980 . We waren dus de tankboertjes die aan lopen met de rugzak niet veel op hadden , dat was iets voor de blanco's de groene barretten zandhazen . Waren de heren met de zwarte baret . In ons peleton was de gemiddelde leeftijd vrij hoog met 23 jaar , dus konden de Wachtmeestertjes van net 20 jaar wel aan . Aleen voor de Opperwachtmeester hadden we wel floep . allleen als die luide stem van die "Brulsma" al .

Mijn vader was Adjudant militaire administratie en die nam vaak de karzerne mee naar huis . Alles moest bij hem perfect binnen zijn lijntjes gekleurd worden . Een windscherm of tent opzetten was voor ons een millitaire drill . Toen ik in dienst moest had ik er een heel hard hoofd in . Maar na een week dacht ik wat zijn ze toch aardig hier en was ik liever op de karzerne ........

Vriendelijke groet Peter .

6
Dia's alle maten. / Re: Eddy & zijn meisjes
« Gepost op: 18 april 2021, 21:07:46 »
Maurits gecondoleerd met het heengaan van je goede maat . Het nadeel van oud worden is dat je steeds eenzamer overblijft . Als je altijd al eenzaam was telt dit niet zo zwaar .

Verder diende ik in het langharige bestbetaalde dienstplichtige leger ter wereld . Jonge met een wedde van wel 700 Gulden per maand waren wij de Koning te rijk . Op het verlof tijdens de oefening in Duitsland werd er een en ander los gelaten . We gingen dan naar de Engelse soldaten mes want daar was alles lekker goedkoop . Ook een mooie tijd geweest . Vriendelijke groet Peter .

7
Dia's alle maten. / Re: Eddy & zijn meisjes
« Gepost op: 18 april 2021, 14:30:42 »
Leuk Maurits , 50 jaar geleden hadden ze gevlamd  x4 . Vriendelijke groet Peter .

8
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Paddenstoelen .
« Gepost op: 11 april 2021, 19:34:50 »
 x16 Maurits . Gelukkig kan je paddenstoelen ook eten  x6 x4 . Iedere herfst ga ik op zoek naar het heerlijke Eekhoorntjesbrood en daar zitten reuzen bij die alleen al voor een lekkere maaltijd voor drie personen garanr staan .

Verder is een gecoate Zeiss Sonnar 50 mm een heel mooi objectief van betrouwbare constante optische kwaliteit . De kloon Jupiter 8 kan net zo goed zijn als zijn voorbeeld maar gemiddeld zijn er meer Jupiters van tot beduidend mindere optische kwaliteit als de Sonnar . Voor mijn Kiev heb ik dus Jupiters 8 varierend van zeer goed tot matig . Maar ik denk dat ik dat spul ga verkopen en de Zeiss lenzen hou voor mijn Kiev . Vriendelijke groet Peter .

9
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Paddenstoelen .
« Gepost op: 11 april 2021, 12:34:09 »
Meestal vind je een paar paddenstoelen bij elkaar . Maar niet een groot cluster van honderden op elkaar . De boom is hier wel kasje zes en zal het niet lang meer overleven . De foto is gemaakt in een moerasbos vlak langs de Belgische grens . Ik heb hier weer de Kiev met een 70 jaar oude Carl Zeiss Jena T 1:2 Sonnar 5 cm plus geel filter gebruikt . De film was hier de Ilford Delta 100 en is afgedrukt op Fomabrom Variant 111 . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (94) by Peter H. A. Salden, on Flickr

10
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Herfst stilleven .
« Gepost op: 5 april 2021, 12:50:07 »
 x16 Maurits . Je zal ook wel gezien hebben dat ik nog voorraad heb om hier eens te laten zien . Vriendelijke groet Peter .

11
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Herfst stilleven .
« Gepost op: 4 april 2021, 19:08:28 »
 x16 Maurits . Als je op de foto met de muis klikt kom je op mijn Flickr account . Als je dan op het plusje klikt komen de brandnetels ook in de hoeken brandscherp in beeld .

Ja de bariet afdrukken tonen milder dan de "dia's" op het Flickr account . De scherpte is ook vloeiender dan op het harde beeldscherm , Maar de Sonnar en Triotar zijn heel fraai scherpe optiekjes met een prima contrast .

Maar het blijft kleinbeeld Maurits , ik heb je vaak "over het paard getilt "  x4 met mijn Mamiya afdrukken ....... Vriendelijke groet Peter .

12
 x16 Maurits . Wat scherpte betreft is het hier kleinbeeld en ook nog ongunstige lichtomstandigheden met een 70 jaar objectief op een film met een zware grijze basis die het contrast stevig onderuit schoffelt .

Deze onder is met de Mamiya M645 met de 1:3.5 150 mm C gemaakt met het diafragma op 1:4.5 . Fuji Acros met een kristalheldere drager met extreem fijne korrel en mooi contrast . De mamiya lens tekent met een heel mooi bokeh en contrast . En dan kan het nog gladder met de RB 67 en de APO 210 mm ......

Nee ik ben toch blij met het sfeerbeeld van de Kiev en 70 jaar oude Jupiter 9 . Ik ben de laatste tijd wat milder geworden . Met de Kiev heb ik eigenlijk pas serieus met kleinbeeld gaan fotograferen om er afdrukken mee te gaan maken vanaf 2019 . Daarvoor was uitsluitend Mamiya goed genoeg . Dit jaar ga ik een partijtje Made in Japan Fuji Acros I in de Kiev gebruiken . De Acros II die op de midden grijze Ilford basis is gegoten valt in de doka heel erg tegen , scannen is toch echt heel iets anders dan analoog afdrukken . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding 077 by Peter H. A. Salden, on Flickr

13
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Herfst stilleven .
« Gepost op: 4 april 2021, 12:45:29 »
Deze kleine stukjes herfst stillevens heb ik met een 70 plus Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:2 en Zeiss Opton Triotar gemaakt op lford Delta 100 en weer afgedrukt op mijn mooie papiertje Fomabrom Variant 111 . Ik heb een geelfilter gebruikt om de opname meer tonig te maken . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (62) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (63) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (64) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

14
Mededeling / Re: Storingen
« Gepost op: 30 maart 2021, 22:22:09 »
Ja Eric ik had vanmorgen daar iets van gemerkt . Gelukkig is het weer opgelost . Vriendelijke groet peter .

15
 x16 Maurits . Ja het geel van de zonnenbloemen was mooi intens geel . Ik heb het wat opgelicht met een geel filter . Geel is een moelijke kleur om in zwart wit weer te gegeven . Om het stralende effect weer te geven op de afdruk heb ik zo licht mogelijk afgedrukt zonder dat de nuanchering in het geel verloren ging .

Ja de Zeiss Opten Triotar is een onderschatte lens , een simpele triplet maar toch van prima kwaliteit . Bij werkdiafragma's van 1:5.6 tot 1:16 zal je echt niet het verschil met de dikke 1:2 85 mm Sonnar zien . Ik vind een leuke uitdaging om met bijna antieke camera's en lenzen te fotograferen om die oude speciale sfeer op mijn afdrukken te krijgen . Mijn Triotar is voor de Amerikaanse markt gemaakt en heeft een afstandschaal in voet . Verder is het optisch kristalhelder schoon en is al 70 jaar oud . Leica en Canon lenzen uit die tijd zijn vaak behebt met mist van haze . Vriendelijke groet Peter .

Pagina's: [1] 2 3 ... 173