Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 33
1
Apparatuur / Schaalverwarmers , waar kan je die kopen ?
« Gepost op: 6 november 2021, 14:36:34 »
Tja vanwege de idiote hoge gasprijs staat mijn CV uit en blijft uit . Beneden heb ik een Japanse laser petroleum kachel met een zeer hoog rendement en laag verbruik . In de kamer beneden is het best uit te houden , maar met 14 tot 16 graden is het te koel in de doka . Ik zoek dus schaalverwarmers voor mijn drie schalen . Waar kan ik die kopen ? Vriendelijke groet Peter .

2
Camera's / Leuk inkijkje in een demo camera van de Mamiya 1000 S .
« Gepost op: 22 september 2021, 13:45:11 »
Er zijn heel veel liefhebbers van de eerste Mamiya 4,5x6 middenformaat camera's . Deze camera is gemaakt door Mamiya als demo camera en is zeer zeldzaam , zelfs in Japan . Ik heb de camera gevonden op Ebay .  https://www.ebay.nl/itm/324790127384?hash=item4b9f000b18:g:q7kAAOSw5aZhQRL1


Je kan zien dat de Mamiya 1000 S eigenlijk een elektronisch aangestuurde mechanische camera is . De elektronica is zeer robuust jaren 70 uitgevoerd en gesoldeerd op een dikke printplaat . Geen wonder dat een M 645 een fotoleven van 45 jaar mee kan met nu en dan wat onderhoud . De elektronica in camera's na de Mamiya M 645 is veel kwetsbaarder uitgevoerd en dit bij alle merken .

Toch een fijne cult camera om een beetje trots op te zijn onze Mamiya M 645 . Vriendelijke groet Peter .

3
Vandaag heb ik iets van mijn verjaardaggeld gekocht op Ebay Japan . Nu kreeg ik een heel andere factuur als vroeger . Nu een afrekening waarin 21 % BTW is verwerkt . Als het pakket nu direct zonder bijkomende kosten bij mij aan huis wordt afgeleverd is dit een heel grote verbetering .

Maar toch afwachten want mijn vertrouwen in de roverheid  x12 x4 is echt wel nul komma nul nul nul procent . Wie kan hierover iets meer vertellen ? Ik laat jullie wel weten hoe het met het pakket uit Japan gegaan is . Vriendelijke groet Peter .

4
Aan de stamtafel / Dan maar verkopen of toch maar niet ?
« Gepost op: 14 september 2021, 14:02:38 »
Door mijn chronische beperkingen van mijn aangeboren rug afwijking ga ik er sterk overdenken om mijn Mamiya Press maar ook veel erger mijn RB 67 systeem te gaan verkopen . Het doet mij heel veel pijn tussen mijn oren deze conclusie dat het afscheid nadert .

Het hoge gewicht wekt te veel hefboomeffect op richting rug met uitstralingspijnen als gevolg  . Een 65 mm groothoek voor de RB 67 weegt bijna 1200 gram en de 55 mm voor de M 645 net 300 gram . Kan je nagaan dat de Mamiya M 645 veel comfortabeler is in gebruik wat te vergelijken is met een degelijke zware kleinbeeldreflex als een Nikon F .

Dus als je interesse hebt mag je er eens over contact opnemen . Vriendelijke groet Peter .

5
Aan de stamtafel / Rolfilm nooit te lang in de camera bewaren .
« Gepost op: 8 september 2021, 15:49:04 »
Vandaag had ik een verdrietig moment na het ontwikkelen van een Ilford Delta 100 . De film zat sinds april van dit jaar in de Mamiya RB67 . Dat lange bewaren met deze vochtige zomer is de film niet goed bekomen . Film en papier trekt vocht aan en dat was prima gelukt . Schoolvoorbeelden van vochtvlekken en verklevingen aan de randen van de film . Gelukkig was het september gedeelte van de film wel nog goed .

Nee er is niks mis mee met de 120 Ilford Delta 100 , ik geef alleen maar aan wat er gaat gebeuren als je de film verkeerd bewaard . Normaal is een rolfilm in mijn RB67 zo belicht en ontwikkeld en dan is er niks aan de hand . Maar ik kreeg een bevlieging om eens weer met de Mamiya M645 te gaan fotograferen en is de RB67 5 maanden niet gebruikt . Dat weten we weer voor de volgende keer , een half belichte rolfilm niet maanden in de camera bewaren . Vriendelijke groet Peter .

6
Zwart wit films / Een leuke video over ADOX CMS 20 II en ontwikkelaar .
« Gepost op: 31 augustus 2021, 11:23:02 »
Hier een leerzame video over de ADOX CMS 20 type II . Het is een superscherpe film met een scheidend vermogen van 800 lijnnen paren per mm . Daar heb je je niks aan deze claim want geen enkel objectief kan 800 lpm reproduceren . Bij digitaal is het met 75 lpm al bekeken en analoog is 120 lpm praktisch haalbaar en dan doe je best maar en toch houdt het op . Wil je toch meer details dan  wordt het een groter opnameformaat ....

De voorbeelden van de ADOX 20 CMS II in deze video vind ik niet allemaal geweldig wat betreft toonschaal . Eerder een combinatie van fraaie halftonen en snoeihard contrast in één beeld . Rollei RPX 25 is ook behoorlijk scherp maar de toonschaal is veel vloeiender en bruikbaarder in de praktijk .

Bij de ADOX 20 CMS II moet je beslist de ADOX 20 CMS ontwikkelaar gebruiken anders wordt het gegarandeerd niks . Het is dus een moeilijke film en alleen zinvol als je perfecte objectieven en statief gaat gebruiken . ADOX 20 CMS II is alleen verkrijgbaar in 135 kleinbeeldfilm en vlakfilm . De 120 film verpakking machine van ADOX is al jaren kapot dus geen 120 film in ADOX 20 CMS II ......

Vriendelijke groet Peter

https://youtu.be/PGDJyFTJft8

7
Aan de stamtafel / Raad eens wel lekker ding ik het mooiste vind ?
« Gepost op: 11 augustus 2021, 17:14:03 »
Al Bundy beleeft zijn droom van zijn leven met mijn droomcamera op 3:10 . Vriendelijke groet Peter .

https://youtu.be/LFkm5_rGw5w


8
Links / Hier een leuke video over de Kiev 4 uit Haarlem ......
« Gepost op: 5 augustus 2021, 16:47:26 »
Wederom een leuke video over de Kiev 4 . Deze video in het Engels is gemaakt door een ondernemer in Haarlem die daar een fotowinkel voor tweedehands analoog runt . Ik had daar dus nooit van gehoord van die zaak in Haarlem .

Los daarvan gebruik ik liever een "echte" Contax met Zeiss lenzen . Van 50 mm tot en met 135 mm zijn de Zeiss lenzen best betaalbaar . Alleen de 21 en 35 mm zijn duurder met ongeveer 500 Euro . Ik gebruik nu alleen de Kiev 4A voor mijn Zeiss en Voigtlander lenzen . Vriendelijke groet Peter .

https://youtu.be/pFc5mvAvtSk

9
Objectieven / Goedkope filters .
« Gepost op: 17 juli 2021, 22:43:33 »
Voor mijn nieuwste aanwinst die heel goed voldoet de 500 mm voor mijn Mamiya 645 zocht ik een paar filters . Ik had een paar vermoedelijk Chinese patrijspoort filters besteld . Nou bagger die een onregelmatige "scherpte" van de mooie 500 mm overliet . Het matglasbeeld was al zo beroerd dat ik er geen film heb aan besteed . Ik heb de filter "glaasjes" uit de filterring gehaald en ja hoor plastic ! Toen een paar Russische filters laten komen nu wel 3 mm dik glas . Maar wat denk je ? Het glas is niet planparalel maar een heel lichte negatieve voorzetlens . Om op oneindig te komen moet ik de 500 mm op 50 meter instellen .

De 77 mm Mamiya filters in een step-down 105 77 mm adapter zijn wel perfect en geven prima scherpe negatieven . Alleen verlies ik een halve stop lichtsterkte schat ik zo . Ik zal dus gaan kijken voor een Mamiya 105 mm geel en oranje filter . Als iemand van jullie die heeft en ze wel wil verkopen stuur mij maar een bericht .

Tja met een 500 mm gaan de geringste optische afwijkingen in een filter direct opvallen . Bij deze weten jullie dat de goedkope Chinese filters op telelenzen vies tegen kunnen vallen en je beter op zijn minst  made in Japan glazen filters kan gebruiken ...... Vriendelijke groet Peter .

10
Ja ik heb ook nog een 500 mm APO op het oog voor mijn RB 67 . Deze bevindt zich in Japan en kost met verzendkosten bijna 1200 Euro plus zeker 330 Euro aan invoer belastingen .

Nu vond ik op Ebay Japan een heel mooie aanbieding van een bijna mint 1:5.6 500 mm voor de M 645 voor 150 Euro plus verzendkosten en invoer belasting was het nog steeds goedkoper dan Europese aanbiedingen uit de EU . Hiervoor heb ik twee 500 mm voor mijn vorige M 645 gehad . De eerste was echt niet goed en de tweede matig en de derde is scheepsrecht en wel bijna net zo goed als de 300 mm .Test opnamen gistermiddag en gisteravond na veel regen dus heldere schone lucht lieten een fraaie kwaliteit zien bij 1:8 en 1:11 . Ook de Mamiya N teleconverter getest achter de 500 mm , maar de converter sloopt als gewoonlijk de fraaie optische kwaliteit van ieder objectief . Je kan beter een kleinbeeld deelvergroting van het 4,5x6 negatief maken dan de converter gebruiken . Voor mijn Pro TL heb ik ook een kleinbeeld magazijn voor als ik echte veraf wild foto's wil gaan maken . Verder is de sluiter afgang bij de Pro TL een heel stuk trillingsvrijer als het M 645 bakje , dit is wel een voordeel bij de 500 mm .

Dat de Japanse markt import 500 mm zoveel beter is dan mijn ervaringen met export 500 mm voor de Europese markt kan ik niet plaatsen . Zouden de deugnieten  x4 x6 de beste en lekkerste krenten voor zich zelf gehouden hebben ?  Vriendelijke groet Peter .

11
De Mamiya RZ 67 het moderne broertje dat de RB 67 zou gaan vervangen wat nooit gebeurd is ....... De RZ 67 objectieven staan als zeer goed bekend . Hier een mooi ervaringsbericht . Op deze website kan je ook gaan graven naar andere ervaringsberichten over andere middenformaat systemen  . Vriendelijke groet Peter .


https://emulsive.org/reviews/camera-reviews/mamiya-camera-reviews/a-complete-guide-to-the-mamiya-rz67-part-three-lenses-filters-and-accessories

12
Chemie / Rodinal is ook niet zolang houdbaar als vroeger .
« Gepost op: 11 juni 2021, 21:36:24 »
Vanavond had ik een aanvaring met een jaar oude Rodinal die een heel mooie Acros film heeft verpest . De Rodinal zag er koffiebruin uit wat in maart met de verlate winter nog prima ging . Maar nu niet meer . Er zat nog een kwart in de flacon wat normaal geen problemen gaf . Nu wel , het spoelwater was al intens lila gekleurd . Daar ging het beeld dus door de gootsteen . De film was dus bijna blank met vage negatieven . Dus weken voor Jan met de korte naam met de Kiev opstap geweest ..... De andere twee Delta 100 films kwamen in verse Rodinal wel mooi ontwikkeld te voorschijn . Na een teleurstelling in de doka ga ik altijd door voor een "Blijmakertje"  x6 Dan vergeet ik de pech beter .

Dus moderne Rodinal is dus niet meer tot Sint Juttemus houdbaar . Vriendelijke groet Peter .

13
Camera's / Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Gepost op: 11 juni 2021, 13:28:59 »
Eindelijk heb ik dan nu een heel mooi overgebleven Contax IIIa met fonkelnieuwe Tessar op Ebay gescoord voor fractie van een Leica prijs . Zoals wel bekend kunnen oudere Leica lenzen niet tippen aan Zeiss objectieven voor de Contax en Kiev alleen vindt je dit niet terug in de tweedehands prijzen van dat Leica spul . Als je niet zo in de slappe was zit en je wil toch een uitstekend meetzoeker systeem is de Contax of jaren 50 en 60 Kiev de geheimtip . Als je geduld hebt kan je voor 15 tot  20 % van de Leica prijzen op de eerste rang zitten . Nikon rf is ook veel te duur en optisch ook net geen Carl Zeiss Contax .

Mijn nieuwe Contax IIIA met Tessar is in bijzonder goed werkende staat , alleen de selenium cel van de lichtmeter is erg lui geworden . De mechaniek is van zeer hoogstaande kwaliteit , alleen de afstandmeter van de Kiev heeft een stuk bredere meetbasis met een grotere zoeker vergroting . Voor gebruik van de 135mm en 1:2 85mm Sonnar is de Kiev eigenlijk beter . De afstandmeter van de Contax IIIa heeft de zelfde nauwkeurigheid van een Leica M en die is voor 135mm krap aan .

Ja vergeleken met de Contax IIIa is de Kiev een wat ruig maar hartelijk werkpaard die je niet snel in de steek laat heb ik ervaren . Ook de afstandmeter van mijn Kiev blijft al jaren in de juiste justering staan , andere meetzoeker camera's moeten vaker gejusteerd worden . De vooroorlogse Contax en Kiev hebben een zeer robuust meetzoeker systeem van hoge nauwkeurigheid . De Contax IIIa is wat teerder op dit punt . Ik denk ook dat ik van de Contax een mooi weer camera maak en de Kiev voor het ruige werk blijf gebruiken . Vriendelijke groet Peter .

14
Links / Een leuke website van een analoog mens .
« Gepost op: 9 juni 2021, 13:11:16 »
Hier een leuke link naar een Nederlands talige website rond analoge fotografie . De goede man woont in de provincie Groningen .

https://www.fotoargenta.nl/nl/zwiki/mamiya-645-pro-in-de-praktijk-alwin-van-wijngaarden-doet-verslag

Vriendelijke groet Peter .

15
Camera's / Deze witte Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volglijst
« Gepost op: 7 juni 2021, 19:32:56 »
Deze witte speciale uitgave van de Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volgljst , Kost maar 42000 Euro exclusief verzenkosten , invoerrechten en BTW en inklaringskosten . Mijn vrouw vindt het goed  x4 ? De verkoper heeft ook een wijnrode 645 Pro TL in de aanbieding . Deze speciale uitgave heeft Mamiya uitgebracht om het dertig jarig bestaan van de Mamiya 645 te vieren . Maar dit is volledig geflopt door de economische crises in Japan . Er waren 200 gekleurde camera's gepland , daar zijn maar 15 van verkocht . De andere 185 camera's zijn toen maar als gewone zwarte 645 Pro TL geproduceerd .

Ik ben een natuur fotograaf , zal ik mijn Mamiya Pro TL van woodland camouflage  x4 voorzien ? Vriendelijke groet Peter .

https://www.ebay.nl/itm/231592419772

Pagina's: [1] 2 3 ... 33