Johan bariet papier door verhitting drogen heeft het nadeel dat het het wit op de foto zichtbaar vergeeld , dus die witte molen toont niet zo fris als op een koud gedroogde bariet foto . Verder gaan geforceerd gedroogde bariet foto's toch weer golven en krullen .
Vochtig op glasplaten gedroogde bariet afdrukken blijven strak en vlak . Wel meer werk en geduld . Eerst afnemen , op de glasplaat leggen en dan met licht bevochtigde aquarel plakstroken vastplakken . Dan 12 uur laten drogen , hierna los snijden en eventueel met smal lang afbreekmesje VOORZICHTIG onderlangs de randen los van de glasplaat snijden . Daarom moet je aquarel plakstroken licht bevochtigen ander kruipt de lijm onder de foto en dat wil je niet hebben .... Hierna moet je plakstroken met een afsteekmesje verwijderen .
Ja dan is het even vlot een paar drukken door een bariet droger halen vlotter , maar niet al je een sessie van 15 20x25 afdrukken hebt . Dan moet er een paar uur erbij blijven . Vriendelijke groet Peter.
Peter, in principe druk ik alles op RC papier af met een Thermaphot doorloopmachine en een IR-droger, maar dit leek me toch wel een leuk apparaat om weer eens een barietje af te drukken en in schaaltjes te ontwikkelen.
Dat drogen op glasplaten is me echt veel te omslachtig.
Ik neem aan dat de mate van vergeling ook af hangt van de temperatuur van de metalen drum en de kwaliteit van het papier. Vroeger (ca. 40 jaar geleden) kreeg ik op m’n eenvoudige glanspersje toch wel aardige resultaten.
Een experiment met de kosten van een paar tientjes voor de Japo en idem voor klein pakje Ilford FB multigrade glanspapier lijkt me wel geinig.
Bedankt voor de info, een gewaarschuwd mens telt voor twee....