Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 183
1
Camera's / De reparatie van mijn Contax IIIA is prima gelukt .
« Gepost op: 17 januari 2022, 17:00:39 »
De sluiter van de Contax IIIA loopt weer mooi strak af . Ik heb dus wel veel aan de demontage video's gehad . Wel moest ik de montage van de instelring van de belichtingsmeter en terugwikkelknop zelf uitvinden hoe het moest . Ja de Contax IIA en IIIA zit toch wel een stuk verfijnder in elkaar dan de Contax II , III en de Kiev . Vooral het opspannen en transport gaat veel soepeler . Als je veel lange sluitertijden opnamen achter elkaar met de Kiev / Contax maakt krijg je gevoelige duim en wijsvinger  en dan vooral met koud weer . Maar toch vind ik het ruige maar hartelijke karakter van de Kiev heerlijk  x6

De Contax IIIA van mij heeft een heel rustig amateur leven gehad . Vandaar zag deze onder de kap mooi schoon en gaaf  uit en was ik snel klaar met de sluiter . Alleen de montage van de kleine wiebelschroefjes viel niet echt mee . Wel heb ik het reparatieklusje in een grote 40x50 ontwikkelschaal gedaan met op de bodem een laag keukenrol papier . Je ziet dan de schroefjes beter en ze kunnen %$$^#[email protected] niet wegstuiteren want dan zijn de rapen echt door en door gaar .... IK heb ergens nog een Contax met een gezapig amateurleven gezien , maar eerst iets verkopen . Vriendelijke groet Peter .

2
Camera's / Re: Mijn Contax .IIIA krijgt nukken met de sluiter .
« Gepost op: 14 januari 2022, 19:26:48 »
Ik voeg voor eigen gebruik nog twee filmpjes toe hoe je het lange tijden mechanisme van een Contax IIA of IIIA moet herstellen / schoonmaken .

https://youtu.be/NjJ-1DT-r6c

https://youtu.be/QThoV5LtzgA

Vriendelijke groet Peter .

3
Camera's / Mijn Contax .IIIA krijgt nukken met de sluiter .
« Gepost op: 14 januari 2022, 14:49:27 »
Ja mijn weinig gebruikte Contax IIIA krijgt nukken met de sluiter . De camera is als nieuw maar toch moet het uurwerk in de camera schoongemaakt worden . Dat laten doen  is veel te duur met werklonen van 100 Euro exclusief BTW. Gelukkig heb ik een Japans demontage instructie filmpje gevonden . Voor later als ik het aan durf om aan de mooie Contax IIIA te klussen . Een Kiev is gemakkelijker , een goed werkende kost geen drol dus dan koop je gewoon een vervanger , daarvan heb ik gelukkig drie mooie body's .

https://youtu.be/uQB2wBbs-zM

Vriendelijke groet Peter .

4
Objectieven / Re: Goedkope filters .
« Gepost op: 13 januari 2022, 15:51:51 »
Die Japanse Izumar filters zijn optisch prima . Ik heb er nooit problemen mee gehad en gebruik ze nog steeds naast mijn B en W en Mamiya filters . Maar toch moet je kritisch blijven met filters , die goedkope van tegenwoordig kunnen de optische kwaliteit van je objectieven helemaal vernielen . Vriendelijke groet Peter .

5
Objectieven / Re: Goedkope filters .
« Gepost op: 12 januari 2022, 12:03:19 »
Zo vandaag is er alweer uit Japan een Mamiya Y2 105 mm geel filter binnen gekomen . Het zal nog drie maanden duren voor ik weer ga fotograferen met de 500 mm maar ik heb het filter wel getest op de 500 mm . Het zoekerbeeld bleef zowel met filter als zonder filter mooi strak scherp . Dat was met de goedkope Chinese en Russische filter echt anders . Het Mamiya filter is zeer degelijk afgewerkt en als je door het schuin gekantelde filter heenkijkt vervormt het beeld niet  x6 Nu maar eens zoeken naar een Mamiya oranje 105 mm filter . Vriendelijke groet Peter .

6
Camera's / Re: Gezocht Repair manual voor Mamiya 645 AE prisma zoeker
« Gepost op: 10 januari 2022, 23:14:36 »
Prachtig Eric . Maar door een zware schuiver met mijn brommer heb ik geen goed gevoel meer in mijn rechter duim en wijsvinger . Dus fijnmechanische klussen zijn te moeilijk . Ik heb in Japan een paar reserve lenzen gekocht voor tientjes werk voor het geval dat . Vriendelijke groet Peter .

7
Camera's / Re: Gezocht Repair manual voor Mamiya 645 AE prisma zoeker
« Gepost op: 10 januari 2022, 17:27:10 »
Andreas ik heb ook een AE prismazoeker met het zelfde probleem . Trekt de batterij leeg en gaat dan automatisch op de paniektijd van 2 seconden over . En met een verse batterij belicht het een royale stop over als het gevolg van een dode CDS cel . Mamiya Service Uden repareert dit AE prisma niet meer omdat er geen onderdelen meer zijn . Dus heb ik mijn AE prisma afgeschreven .

Ik heb wel een aanbieding van een reparatur Anleitung  x4 gevonden .  https://www.worthpoint.com/worthopedia/mamiya-m645-meter-prism-repair-manual-1791780455

Vriendelijke groet Peter .

8
Aan de stamtafel / Re: Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 5 januari 2022, 10:46:43 »
Ach Robert mijn film en papier kosten zijn toch lager dan mijn broer per jaar de lucht in paft  x4 Hij oogst gebakken lucht en ik mooie afdrukken  x6

Verder doe ik altijd de boodschappen en zie dat vaak de altijd goedkoopste artikelen met tientallen procenten duurder zijn geworden . Vooral bij mensen met een laag tot minimum inkomen is voedsel zo duur dat er niks over blijft voor de leuke dingen en er een werken vreten slapen bestaan overblijft . Als je alleen woont kan je nog op voer besparen maar met een vrouwen gezin gaat je dat niet lukken ....

Als ik mantelzorger af ben ga ik toch weg uit dit land naar Thailand of een Oostblok land  . Ik krijg dan wel minder AOW , maar als je daar een eigen plek hebt hou je daar netto veel meer over plus minder bestaanszorgen die je levensavond vergrammen . In Hongarije kan je in de bush een leuk huis en een hectare grond kopen voor een schijntje . Nee het is niet meer leuk meer in de EU met in facto het reisverbod als je geen QR code hebt en dan de perverse chantage van de Overheid van als je niet gehoorzaamd mag je niet meedoen in de maatschappij . Nou de maatschappij is al jaren een dood paard voor mij en daar ga ik niet aan trekken . Dus die chantage werkt niet en ik weet genoeg botersmokkelweggetjes langs de grens om in België te tanken  x6

Ik heb mijn eigen wereldje in de natuur waar ik geniet van mijn mooie hobby's , vriendelijke groet Peter .

9
Aan de stamtafel / Re: Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 4 januari 2022, 19:54:48 »
Ik heb vandaag nog een poging gedaan om Delta 100 kleinbeeld af te drukken . De negatieven van een hoog verlichtingscontrast gingen redelijk  maar bij negatieven van een normaal verlichtingscontrast werd de contrastweergave onregelmatig in de hogelichten wel goed maar in de donkere middentonen en schaduwen modderig .

De Fuji Acros heb ik om duur papier maar niet te verbrassen meteen opgegeven . Vroeger had ik een voorliefde voor rolfilm Acros maar met kleinbeeld Acros grote problemen met het contrast . Ik heb daar wel eens een topic aan besteed . Het verschil tussen Mamiya en Pentax kleinbeeld was erg groot als het om het contrast ging . Om het optimale uit je kleinbeeld objectieven te halen moet je echt met een film op heldere basis fotograferen anders blijft het bij goed bedoeld maar niet overtuigend genoeg . Je zou zelfs een rolfilm gaan versnijden en perforeren tot kleinbeeldfilm  x3 om maar een fatsoenlijke toonschaal op je bariet afdruk te krijgen . Ik ga eens kijken of Rollei of Adox kleinbeeldfilms uitkomst gaan bieden . Vriendelijke groet Peter .

10
Zwart wit films / Re: Vraag aan Robert en of anderen
« Gepost op: 29 december 2021, 16:50:24 »
 x16 Eric voor het overzichtelijk bij elkaar brengen van al die ontwikkel recepten . Maar ja ik ben nu wel super saai dus voor rolfilm uitsluitend Ilford Delta 100 die in de Rodinal 1+50 gedurende 14 minuten gaat . Krijg hiermee gemakkelijk een fraaie toonschaal op mijn afdrukken op dat ene papiertje van mij . Voor kleinbeeld ga ik op zoek naar een goede combinatie heldere drager film en ontwikkelaar . Het gaat nog even duren voor ik mijn draai daar gevonden zal hebben . Vriendelijke groet Peter .

11
Zwart wit films / Re: Vraag aan Robert en of anderen
« Gepost op: 28 december 2021, 19:15:38 »
Hier een voorbeeld van de fraaie toonschaal die je ook met de kleinbeeld Rollei R 400 S kan bereiken vanwege de heldere drager . Dit is wel een afdruk vanaf 4,5x6 en de film is ontwikkeld in Atomal 49 1+1 15 minuten . Vriendelijke groet Peter .

Afbeelding by Peter Salden, auf Flickr

12
Zwart wit films / Re: Vraag aan Robert en of anderen
« Gepost op: 28 december 2021, 19:05:56 »
Je kunt deze film het beste rond de iso 160-200 belichten en in een nivellerende ontwikkelaar gebruiken zoals Rollei Supergrain.
De film heeft ver-doorlopende rood gevoeligheid tot IR toe. Verder is de film gegoten op heldere Polyester drager dus met het laden bij KB opletten dat je de film in gedempt licht laadt.

Maar ja Robert het nadeel van een heldere drager heeft een voordeel ...... Met een kleinbeeldfilm op een heldere drager kan je wel de prachtige toonschaal van rolfilm bereiken wat je met de grijze kleinbeeldfilms op je buik kan schrijven . Ik moet nog vier grijze kleinbeeldfilms afdrukken . Ik doe één poging , lukt het niet zo vlot als met rolfilm gaat er meteen de aansteker eronder en de fik erin  x12 x6

Ik heb nog één kleinbeeld Acros type I over om weg te geven . Ik ga niet trekken aan een dood paard en de film belichten tegen beter weten in . Dus als iemand de Acros wil hebben , meld je maar . Vriendelijke groet Peter .

13
Apparatuur / Re: ND filter
« Gepost op: 26 december 2021, 18:01:48 »
Op mijn Meopta Color 3 kleurenkop zit een D instelknop als ik die op 60 instel krijg ik een behoorlijke verlenging van de belichtingstijd . Ja Fomabrom Variant is wel van een hoge ISO gevoeligheid . Vanaf 4,5x6  kom ik op 18x24 nooit echt langer dan 2 seconden bij 1:8 en dan bij een normaal negatief . Bij 6x7 is het al eigenlijk niet te doen zo kort worden de belichtingstijden en dan moet je echt wel een zeer goede timer hebben .


Verder is een ND filter in de filterladen optisch de beste oplossing want die goedkope waaibomen plastic inschroef ND filters voor op het vergrotingsobjectief zijn optisch van een bedenkelijke optische kwaliteit . Je moet dan toch minstens een made in Japan filter gebruiken . Vriendelijke groet Peter .

14
Aan de stamtafel / Re: Fijne feestdagen
« Gepost op: 26 december 2021, 09:41:04 »
Hallo Andreas ,  fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar gewenst . Het is heel fijn te horen dat jij je weer herpakt hebt en weer met de mooie hobby aan de gang wil gaan . We hopen als het weer goed loopt eens wat van je werk te zien op het forum . Ik ben nu ook weer aan de gang in de doka met het afdrukken . Wel zeer bescheiden op netto 18x24 op een 20x25 vel voor mijn album . Die afdrukken op 1,5 vierkante meter laat ik graag jou over  x6

Welkom terug en vriendelijke groet Peter .

15
Aan de stamtafel / Re: Fijne feestdagen
« Gepost op: 24 december 2021, 17:47:16 »
Ja allen fijne kerstdagen en een goed 2022 gewenst . Vriendelijke groet Peter .

Pagina's: [1] 2 3 ... 183