Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - rolfilmrb67

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 183
16
Ik heb veel Fomapan 100 rolfilms ontwikkeld in Rodinal maar ik vind de korrel aan de grove kant , zelfs voor 4,5x6 en de doortekening in de schaduwen houdt niet over . De Rollei R 80 S heb ik wel eens in Foma Excel ontwikkeld en kreeg er goed af te drukken negatieven mee . Ik heb al een voorraad Excel in huis voor de kleinbeeld Rollei RPX 25 of R 80 S .

Wie heeft er nu ervaring met Fomapan 100 rolfilm en Foma Excel als ontwikkelaar . Is de korrel een stuk fijner en zijn de schaduwen mooi doortekend ? Vriendelijke groet Peter .

17
Ja Rudi ik heb deze zomer ook Fuji Acros type I belicht en die heeft helaas ook een dominant grijze basis met daarbij een flink lager contrast als Delta 100 . Van dat milde contrast heb ik op de heldere drager van rolfilm Acros , maar op de grijze kleinbeeldfilm is dit een groot probleem . Ik heb daarom nooit geloofd dat kleinbeeld objectieven een beter contrast hebben dan middenformaat objectieven . Ja de testers van toen gebruikte documentenfilms om objectieven te testen en die films hebben een heldere drager .

Maar misschien zou je met een aangepaste ontwikkeling die grijze ( voorbelichte )  kleinbeeldfilms kunnen fatsoeneren . Maar ik denk toch dat ik voor Rollei of Adox kleinbeeldfilms moet kiezen voor de rust en tevredenheid in mijn doka  x6 Vriendelijke groet Peter .

18
Zoals bekend ben ik niet echt gelukkig met de stevige basis grijstoon van veel kleinbeeldfilms . Bij mijn Ilford Delta 100 komt de basistoon overeen met een grijze wolkenlucht op een rolfilmnegatief . Deze grijstoon heeft een zeer storende invloed op de toonschaal . Helder wit kan ik vergeten en de schaduwen worden ingevuld door de grijze basistoon .

Nu ontwikkel ik de Delta 100 in Rodinal 1+50 . Rolfilm gaat perfect , maar waarom *&&%%$%^&*&!!! lukt dit nooit met kleinbeeld Delta 100 ? Heeft de gebruikte ontwikkelaar een negatieve invloed ? Zijn er andere ontwikkelaars die de basistoon minder dominant grijs tonen . Of is mijn vraag trekken aan een dood paard en moet ik maar gewoon voor die paar Rollei en Adox kleinbeeldfilms met een heldere drager kiezen ? Laat maar eens jullie ideeën weten . Vriendelijke groet Peter .

19
Aan de stamtafel / Re: Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 21 december 2021, 19:17:53 »
Het gaat best goed in mijn lockdown doka . De mooie Delta 100 rolfilm laat zich gemakkelijk afdrukken . Morgen ga ik de eerste negatieven van mijn 1:2.8 200 mm APO afdrukken . De Mamiya M 645 200 mm APO is een cult objectief dat heel veel op digitale camera's wordt gebruikt tot die Hasselblad aan toe  x6 Maar die van mij tekent op zilver en doet dit prachtig .

Als ik met rolfilm klaar ben ga ik nog één poging doen met die flink grijze kleinbeeldfilms . Ik ga mij er niet in vastbijten . Een paar pogingen en lukt dit niet ga ik er geen duur papier aan besteden . De voorbeelden van mijn kleinbeeld afdrukken die ik hier op het forum heb laten zien heb ik digitaal aangepast . Analoog bekeken zie het verschil in contrast met  rolfilm echt wel . Volgend jaar koop ik een aantal kleinbeeldfilms op heldere drager voor mijn Contax en Kiev want de mooie objectieven verdienen dit echt wel . Ik hoop jullie afdrukken hier ook eens te zien . Vriendelijke groet Peter .

20
Aan de stamtafel / Re: Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 19 december 2021, 22:43:35 »
Tja mijn dochter van 22 is weer terug naar school en gaat hopelijk naar de modevakschool . Ze heeft al veel tijd verloren door deze Corona hysterie en nu alweer een maand lockdown .

Gelukkig zit ik in de WAO en heb dus maatschappelijk erg weinig binding en verantwoordelijkheden behalve mantelzorger voor mijn moeder en huiswerk ondersteuning voor mijn dochter . Mij kunnen ze niet chanteren met maatschappelijke uitsluiting . 

Voor de rest veel Survival Russia ( You Tube } fantaseren in het bos . Diep in het bos vind ik een zoel van wilde zwijnen en hun modderige wissel er na toe . Wel wat spannend want met het zwartwild valt niet te spotten . Ja de Mamiya gaat altijd mee en nu dus afdrukken . Ik denk er over om eens in schuilbivak te gaan in het bos . Maar ik weet uit mijn Diensttijd dat zo'n wild zwijn zo je tent binnenkomt en zijn natte wroetneus in je gezicht duwt . Ik heb dat op wacht om 05.00 uur zelf eens gezien en laten gebeuren bij een maat , lachen joh ....  x5 x6

Ik denk dat er veel mensen zijn die geen maatschappelijke binding meer nastreven . Sociale media is een Stasi app van de Overheid en  MSM kent geen kritische journalisten in plaats van omroepers van Overheid propaganda . En de dan heb je nog de Eerste en Tweede Slaapkamer .

Ja wat overblijft is Survival Russia fantaseren in het bos . verbannen worden naar Siberië is in deze tijd geen straf meer  x4  x6 Vriendelijke groet Peter .

21
Aan de stamtafel / Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 19 december 2021, 19:54:14 »
 Op 18 maart 2020 had ik een topic geopend over de moeilijke Corona periode . Nu is het gesodemieter al bijna twee jaar aan de gang met iedere dag meerdere Corona angstporno shows op MSM . Gisteren hebben de drie clowns ons weer een maand huisarrest opgelegd wegens de oliebol variant . Ik doe niet meer mee met het trekken aan het dode paard dat voor de maatschappij staat ! Na 14 januari zullen de clowns met de QR Ausweis de Medische Apartheid staat implementeren naar Chinees model . Ja ik heb twee spuitjes gehad .....

De laatste twee jaar heeft er toch psychisch op mij ingehakt en ben behoorlijk agressiever door geworden . Maar ik herpak me zo nu en dan weer en nu vier ik de achterlijke lockdown in mijn doka  x6 Het weer is trouwens perfect om af te drukken in de doka . Hopelijk komt er geen sneeuw deze winter want ik heb nog veel te doen in de doka . Zijn jullie ook al aan de gang met afdrukken ? Vriendelijke groet Peter .

22
Chemie / Re: Water
« Gepost op: 17 december 2021, 13:07:29 »
Rudi in die 27 jaar in de doka heb ik met mijn rolfilms nooit problemen gehad met de kalk in mijn leidingwater . Je hebt tegenwoordig ook een sterke magneet die om het beging van je waterleiding kan monteren . Volgens de reclame krijg je hierdoor minder kalkafzetting . Natuurlijk blijft er calcium in het water maar dit wordt magnetisch geladen waardoor het zich niet af kan zetten . Of dat dit magnetisch behandeld leidingwater beter wordt voor doka gebruik weet ik niet . Vriendelijke groet Peter .

23
Objectieven / Re: @&%%*&&$$##@!!! Schimmel in mijn Mamiya lenzen
« Gepost op: 12 december 2021, 22:30:34 »
Ja Guusje , rijst is ook een goed droogmiddel . Maar ik heb de rijst eerst 5 minuten in een plat bord in de magnetron op de hoogste stand verhit waardoor het vocht zichtbaar uit verdampt is . De rijstkorrels zijn  duidelijk kleiner geworden  . De droge rijst heb ik sokjes gedaan en die in de kleine tasjes gedaan . Vanavond ook een 140 mm Macro voor de RB67 van een klein veertje schimmel bevrijd die zat ook in een klamme tas in de doka . Nu is de 140 mm weer kristalhelder schoon . Gelukkig ben ik er nog op tijd bij , over een half jaar zouden de rapen door en door gaar zijn ...... Vriendelijke groet Peter ,

24
Objectieven / @&%%*&&$$##@!!! Schimmel in mijn Mamiya lenzen
« Gepost op: 12 december 2021, 14:13:19 »
Dat zuinige stoken heeft toch ook nadelen  x3 en dat is schimmel . Ik zag dat mijn Mamiya tassen in de doka op de bovenverdieping een groene zweem kregen . Ik hou van groen maar schimmelgroen niet ! De tassen stonden op de vloer en voelde klam aan . Helaas was de C330 tas het ergste , de uitrusting had ik ook 21 maanden niet meer gebruikt . Twee lenzen de 80 en 250 mm hadden een paar draadjes schimmel . Die heb ik vanmorgen meteen schoongemaakt . Gelukkig zijn die oude C 330 objectieven heel gemakkelijk te demonteren en was de beginnende schimmel zo verwijderd .

Nu heb ik alle tassen naar beneden gehaald en hoog in een droge kast gezet met daarbij een vochtvreter . Gelukkig waren alle andere Mamiya lenzen kristalhelder schoon . Om het passenstoelen gespuis in de toekomst uit mijn dure lenzen te houden heb in de tassen een dozen een glas met vochtvreter bijgedaan . Het schijnt dat een sok met rijst ook goed te werken . Nu maar gedurende het koude seizoen de vochtvreter nu en dan verversen .

Dus beter niet de fototas op de koude vloer bewaren maar hoog in een droge kast . Foei ik was er gelukkig op tijd bij  x6 Vriendelijke groet Peter .

25
Papier / Re: Licht bruine verkleuring...
« Gepost op: 11 december 2021, 19:23:47 »
Ik bewaar mijn chemie in de Amaloco flacons die ik genoeg overheb . Deze zijn sowieso geschikt voor fotochemie en veel gemakkelijker schoon te maken als die harmonica flacons en van luchtbellen heb ik ook geen last . Vriendelijke groet Peter .

26
Papier / Re: Licht bruine verkleuring...
« Gepost op: 10 december 2021, 22:47:25 »
Tijdens de tweede sessie zit er 1.4 liter fixeer in de schaal . 1 liter fixeer van de vorige sessie en 0,4 liter verse 1+4 fixeer . Na de tweede sessie gaat 1 liter fixeer terug in de flacon en de rest weg . Vriendelijke groet Peter .

27
Papier / Re: Licht bruine verkleuring...
« Gepost op: 10 december 2021, 22:09:49 »
Ik gebruik 1 liter in mijn chemie schalen  Rudi . Verder laat ik de de afdruk zo'n 15 seconden uit druipen boven de ontwikkelschaal , dan heb je minder verslepen van de ontwikkelaar naar het stopbad  . Verder is Amaloco 6006 1+7 na twee sessies van totaal 30 / 35 20,3 x 25,4  bariet afdrukken niet meer optimaal bruikbaar . Tijdens de derde sessie scheid die er ineens mee uit dus onbetrouwbaar . Dus ik ben nooit zuinig met chemie . bariet papier is duur en daarbij past geen minder optimale chemie bij die op 2/3 van zijn levensduur zit .

Met RC PE papier kan je wel drie sessies van totaal 45 afdrukken halen maar dat niet mijn papiertje . Met een sleufprocessor heb je minder contact met de lucht waardoor er minder oxidatie is en dan kan er tussen een sessie meer tijd zitten . Als je in schalen ontwikkeld moet je vlot door werken . Vriendelijke groet Peter .

28
Papier / Re: Licht bruine verkleuring...
« Gepost op: 10 december 2021, 12:23:14 »
Rudi volgens de gebruiksaanwijzing van de Amaloco X89 ExtraFix kan je met 1 liter gebruiksoplossing hooguit 32 18x24 bariet afdrukken fixeren . Met de niet aan te raden 1+9 verdunning moet je 3 - 5 fixeren . Ik fixeer al jaren met 1+4 verdunning . In een sessie doe ik zo'n rond de 15 afdrukken op 24,3x25,4 inclusief proefstroken . Bij de volgende sessie regenereer in de fixeer met een verse 400 cc 1+4 aan het oude fixeerbad toe te voegen . Dit gaat al tientallen jaren goed . Na het einde van de tweede sessie gaat 1 liter fixeer terug in de flacon en wat overblijft weg en bij de derde sessie wordt er weer geregenereerd met een toevoeging van verse 1+4 fixeer . Zo doen ik toch redelijk lang met 1 liter concentraat fixeer . Ik heb een klassieke doka en ontwikkel in schalen . Vriendelijke groet Peter .

29
Papier / Re: Licht bruine verkleuring...
« Gepost op: 9 december 2021, 20:05:18 »
Papier wat niet voldoende gefixeerd is wordt op ten duur lichtbruin . Dit kan je niet herstellen door met verse fixeer opnieuw te fixeren . Verder gaat Fomabrom als je het met een glanspers droogt vergelen , maar dat is niet wat jij beschrijft Rudi als lichtbruin . Doordrukken van de lichte partijen heeft geen invloed op de kleurtoon wel de grijstoon .

Ik gebruik altijd een krachtig fixeerbad van Amaloco X89 ExtraFixin de verdunning 1+4 op 20 graden . Ik ben nooit zuinig met fixeer dus kan mijn fixeertijd kort zijn . Zodoende heeft de chemie minder de tijd om in het papier te trekken . Het is wel bekend dat bariet papier de helft korter doet met de chemie wat ook op de chemie flacons staat vermeld  . Met een soda bad na het fixeren kan je de spoeltijd wat verkorten maar Fomabrom Variant 111 gaat wel een tandje geel tonen van het soda bad .

Ik hou het op onvoldoende fixeren of uitgewerkte fixeer . Warmtoon ontwikkelaar toont meer het beeldzilver dan het papier volgens mijn 26 jaar doka ervaring . Ik gok dat je de afdrukken opnieuw met verse chemie opnieuw moet gaan maken . Vriendelijke groet Peter .

30
Apparatuur / Re: Schaalverwarmers , waar kan je die kopen ?
« Gepost op: 9 december 2021, 10:15:27 »
 x16 voor je tip Maurits van de kleinbeeld Rollei RPX 25 . Ik heb gezien dat ADOX ook met 50 en 100 CHS II kleinbeeld films een heldere polyester drager gebruikt . Van de 50 ISO ADOX heb ik een donkerbruin Rodinal vermoeden dat de film ook te koop is als Rollei R 80 S . Er is gelukkig nog wel keuze in kleinbeeld films zonder dichte grijssluier . Volgend jaar ga ik eens experimenteren met mijn Contax en Kiev . Ik denk dan dat het afdrukken net zo gemakkelijk gaat als met middenformaat  x6 Vriendelijke groet Peter .

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 183