Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 33
1
Camera's / De reparatie van mijn Contax IIIA is prima gelukt .
« Gepost op: 17 januari 2022, 17:00:39 »
De sluiter van de Contax IIIA loopt weer mooi strak af . Ik heb dus wel veel aan de demontage video's gehad . Wel moest ik de montage van de instelring van de belichtingsmeter en terugwikkelknop zelf uitvinden hoe het moest . Ja de Contax IIA en IIIA zit toch wel een stuk verfijnder in elkaar dan de Contax II , III en de Kiev . Vooral het opspannen en transport gaat veel soepeler . Als je veel lange sluitertijden opnamen achter elkaar met de Kiev / Contax maakt krijg je gevoelige duim en wijsvinger  en dan vooral met koud weer . Maar toch vind ik het ruige maar hartelijke karakter van de Kiev heerlijk  x6

De Contax IIIA van mij heeft een heel rustig amateur leven gehad . Vandaar zag deze onder de kap mooi schoon en gaaf  uit en was ik snel klaar met de sluiter . Alleen de montage van de kleine wiebelschroefjes viel niet echt mee . Wel heb ik het reparatieklusje in een grote 40x50 ontwikkelschaal gedaan met op de bodem een laag keukenrol papier . Je ziet dan de schroefjes beter en ze kunnen %$$^#[email protected] niet wegstuiteren want dan zijn de rapen echt door en door gaar .... IK heb ergens nog een Contax met een gezapig amateurleven gezien , maar eerst iets verkopen . Vriendelijke groet Peter .

2
Camera's / Mijn Contax .IIIA krijgt nukken met de sluiter .
« Gepost op: 14 januari 2022, 14:49:27 »
Ja mijn weinig gebruikte Contax IIIA krijgt nukken met de sluiter . De camera is als nieuw maar toch moet het uurwerk in de camera schoongemaakt worden . Dat laten doen  is veel te duur met werklonen van 100 Euro exclusief BTW. Gelukkig heb ik een Japans demontage instructie filmpje gevonden . Voor later als ik het aan durf om aan de mooie Contax IIIA te klussen . Een Kiev is gemakkelijker , een goed werkende kost geen drol dus dan koop je gewoon een vervanger , daarvan heb ik gelukkig drie mooie body's .

https://youtu.be/uQB2wBbs-zM

Vriendelijke groet Peter .

3
Ik heb veel Fomapan 100 rolfilms ontwikkeld in Rodinal maar ik vind de korrel aan de grove kant , zelfs voor 4,5x6 en de doortekening in de schaduwen houdt niet over . De Rollei R 80 S heb ik wel eens in Foma Excel ontwikkeld en kreeg er goed af te drukken negatieven mee . Ik heb al een voorraad Excel in huis voor de kleinbeeld Rollei RPX 25 of R 80 S .

Wie heeft er nu ervaring met Fomapan 100 rolfilm en Foma Excel als ontwikkelaar . Is de korrel een stuk fijner en zijn de schaduwen mooi doortekend ? Vriendelijke groet Peter .

4
Zoals bekend ben ik niet echt gelukkig met de stevige basis grijstoon van veel kleinbeeldfilms . Bij mijn Ilford Delta 100 komt de basistoon overeen met een grijze wolkenlucht op een rolfilmnegatief . Deze grijstoon heeft een zeer storende invloed op de toonschaal . Helder wit kan ik vergeten en de schaduwen worden ingevuld door de grijze basistoon .

Nu ontwikkel ik de Delta 100 in Rodinal 1+50 . Rolfilm gaat perfect , maar waarom *&&%%$%^&*&!!! lukt dit nooit met kleinbeeld Delta 100 ? Heeft de gebruikte ontwikkelaar een negatieve invloed ? Zijn er andere ontwikkelaars die de basistoon minder dominant grijs tonen . Of is mijn vraag trekken aan een dood paard en moet ik maar gewoon voor die paar Rollei en Adox kleinbeeldfilms met een heldere drager kiezen ? Laat maar eens jullie ideeën weten . Vriendelijke groet Peter .

5
Aan de stamtafel / Ik vier de lockdown in de doka !
« Gepost op: 19 december 2021, 19:54:14 »
 Op 18 maart 2020 had ik een topic geopend over de moeilijke Corona periode . Nu is het gesodemieter al bijna twee jaar aan de gang met iedere dag meerdere Corona angstporno shows op MSM . Gisteren hebben de drie clowns ons weer een maand huisarrest opgelegd wegens de oliebol variant . Ik doe niet meer mee met het trekken aan het dode paard dat voor de maatschappij staat ! Na 14 januari zullen de clowns met de QR Ausweis de Medische Apartheid staat implementeren naar Chinees model . Ja ik heb twee spuitjes gehad .....

De laatste twee jaar heeft er toch psychisch op mij ingehakt en ben behoorlijk agressiever door geworden . Maar ik herpak me zo nu en dan weer en nu vier ik de achterlijke lockdown in mijn doka  x6 Het weer is trouwens perfect om af te drukken in de doka . Hopelijk komt er geen sneeuw deze winter want ik heb nog veel te doen in de doka . Zijn jullie ook al aan de gang met afdrukken ? Vriendelijke groet Peter .

6
Objectieven / @&%%*&&$$##@!!! Schimmel in mijn Mamiya lenzen
« Gepost op: 12 december 2021, 14:13:19 »
Dat zuinige stoken heeft toch ook nadelen  x3 en dat is schimmel . Ik zag dat mijn Mamiya tassen in de doka op de bovenverdieping een groene zweem kregen . Ik hou van groen maar schimmelgroen niet ! De tassen stonden op de vloer en voelde klam aan . Helaas was de C330 tas het ergste , de uitrusting had ik ook 21 maanden niet meer gebruikt . Twee lenzen de 80 en 250 mm hadden een paar draadjes schimmel . Die heb ik vanmorgen meteen schoongemaakt . Gelukkig zijn die oude C 330 objectieven heel gemakkelijk te demonteren en was de beginnende schimmel zo verwijderd .

Nu heb ik alle tassen naar beneden gehaald en hoog in een droge kast gezet met daarbij een vochtvreter . Gelukkig waren alle andere Mamiya lenzen kristalhelder schoon . Om het passenstoelen gespuis in de toekomst uit mijn dure lenzen te houden heb in de tassen een dozen een glas met vochtvreter bijgedaan . Het schijnt dat een sok met rijst ook goed te werken . Nu maar gedurende het koude seizoen de vochtvreter nu en dan verversen .

Dus beter niet de fototas op de koude vloer bewaren maar hoog in een droge kast . Foei ik was er gelukkig op tijd bij  x6 Vriendelijke groet Peter .

7
Apparatuur / Schaalverwarmers , waar kan je die kopen ?
« Gepost op: 6 november 2021, 14:36:34 »
Tja vanwege de idiote hoge gasprijs staat mijn CV uit en blijft uit . Beneden heb ik een Japanse laser petroleum kachel met een zeer hoog rendement en laag verbruik . In de kamer beneden is het best uit te houden , maar met 14 tot 16 graden is het te koel in de doka . Ik zoek dus schaalverwarmers voor mijn drie schalen . Waar kan ik die kopen ? Vriendelijke groet Peter .

8
Camera's / Leuk inkijkje in een demo camera van de Mamiya 1000 S .
« Gepost op: 22 september 2021, 13:45:11 »
Er zijn heel veel liefhebbers van de eerste Mamiya 4,5x6 middenformaat camera's . Deze camera is gemaakt door Mamiya als demo camera en is zeer zeldzaam , zelfs in Japan . Ik heb de camera gevonden op Ebay .  https://www.ebay.nl/itm/324790127384?hash=item4b9f000b18:g:q7kAAOSw5aZhQRL1


Je kan zien dat de Mamiya 1000 S eigenlijk een elektronisch aangestuurde mechanische camera is . De elektronica is zeer robuust jaren 70 uitgevoerd en gesoldeerd op een dikke printplaat . Geen wonder dat een M 645 een fotoleven van 45 jaar mee kan met nu en dan wat onderhoud . De elektronica in camera's na de Mamiya M 645 is veel kwetsbaarder uitgevoerd en dit bij alle merken .

Toch een fijne cult camera om een beetje trots op te zijn onze Mamiya M 645 . Vriendelijke groet Peter .

9
Vandaag heb ik iets van mijn verjaardaggeld gekocht op Ebay Japan . Nu kreeg ik een heel andere factuur als vroeger . Nu een afrekening waarin 21 % BTW is verwerkt . Als het pakket nu direct zonder bijkomende kosten bij mij aan huis wordt afgeleverd is dit een heel grote verbetering .

Maar toch afwachten want mijn vertrouwen in de roverheid  x12 x4 is echt wel nul komma nul nul nul procent . Wie kan hierover iets meer vertellen ? Ik laat jullie wel weten hoe het met het pakket uit Japan gegaan is . Vriendelijke groet Peter .

10
Aan de stamtafel / Dan maar verkopen of toch maar niet ?
« Gepost op: 14 september 2021, 14:02:38 »
Door mijn chronische beperkingen van mijn aangeboren rug afwijking ga ik er sterk overdenken om mijn Mamiya Press maar ook veel erger mijn RB 67 systeem te gaan verkopen . Het doet mij heel veel pijn tussen mijn oren deze conclusie dat het afscheid nadert .

Het hoge gewicht wekt te veel hefboomeffect op richting rug met uitstralingspijnen als gevolg  . Een 65 mm groothoek voor de RB 67 weegt bijna 1200 gram en de 55 mm voor de M 645 net 300 gram . Kan je nagaan dat de Mamiya M 645 veel comfortabeler is in gebruik wat te vergelijken is met een degelijke zware kleinbeeldreflex als een Nikon F .

Dus als je interesse hebt mag je er eens over contact opnemen . Vriendelijke groet Peter .

11
Aan de stamtafel / Rolfilm nooit te lang in de camera bewaren .
« Gepost op: 8 september 2021, 15:49:04 »
Vandaag had ik een verdrietig moment na het ontwikkelen van een Ilford Delta 100 . De film zat sinds april van dit jaar in de Mamiya RB67 . Dat lange bewaren met deze vochtige zomer is de film niet goed bekomen . Film en papier trekt vocht aan en dat was prima gelukt . Schoolvoorbeelden van vochtvlekken en verklevingen aan de randen van de film . Gelukkig was het september gedeelte van de film wel nog goed .

Nee er is niks mis mee met de 120 Ilford Delta 100 , ik geef alleen maar aan wat er gaat gebeuren als je de film verkeerd bewaard . Normaal is een rolfilm in mijn RB67 zo belicht en ontwikkeld en dan is er niks aan de hand . Maar ik kreeg een bevlieging om eens weer met de Mamiya M645 te gaan fotograferen en is de RB67 5 maanden niet gebruikt . Dat weten we weer voor de volgende keer , een half belichte rolfilm niet maanden in de camera bewaren . Vriendelijke groet Peter .

12
Zwart wit films / Een leuke video over ADOX CMS 20 II en ontwikkelaar .
« Gepost op: 31 augustus 2021, 11:23:02 »
Hier een leerzame video over de ADOX CMS 20 type II . Het is een superscherpe film met een scheidend vermogen van 800 lijnnen paren per mm . Daar heb je je niks aan deze claim want geen enkel objectief kan 800 lpm reproduceren . Bij digitaal is het met 75 lpm al bekeken en analoog is 120 lpm praktisch haalbaar en dan doe je best maar en toch houdt het op . Wil je toch meer details dan  wordt het een groter opnameformaat ....

De voorbeelden van de ADOX 20 CMS II in deze video vind ik niet allemaal geweldig wat betreft toonschaal . Eerder een combinatie van fraaie halftonen en snoeihard contrast in één beeld . Rollei RPX 25 is ook behoorlijk scherp maar de toonschaal is veel vloeiender en bruikbaarder in de praktijk .

Bij de ADOX 20 CMS II moet je beslist de ADOX 20 CMS ontwikkelaar gebruiken anders wordt het gegarandeerd niks . Het is dus een moeilijke film en alleen zinvol als je perfecte objectieven en statief gaat gebruiken . ADOX 20 CMS II is alleen verkrijgbaar in 135 kleinbeeldfilm en vlakfilm . De 120 film verpakking machine van ADOX is al jaren kapot dus geen 120 film in ADOX 20 CMS II ......

Vriendelijke groet Peter

https://youtu.be/PGDJyFTJft8

13
Aan de stamtafel / Raad eens wel lekker ding ik het mooiste vind ?
« Gepost op: 11 augustus 2021, 17:14:03 »
Al Bundy beleeft zijn droom van zijn leven met mijn droomcamera op 3:10 . Vriendelijke groet Peter .

https://youtu.be/LFkm5_rGw5w


14
Links / Hier een leuke video over de Kiev 4 uit Haarlem ......
« Gepost op: 5 augustus 2021, 16:47:26 »
Wederom een leuke video over de Kiev 4 . Deze video in het Engels is gemaakt door een ondernemer in Haarlem die daar een fotowinkel voor tweedehands analoog runt . Ik had daar dus nooit van gehoord van die zaak in Haarlem .

Los daarvan gebruik ik liever een "echte" Contax met Zeiss lenzen . Van 50 mm tot en met 135 mm zijn de Zeiss lenzen best betaalbaar . Alleen de 21 en 35 mm zijn duurder met ongeveer 500 Euro . Ik gebruik nu alleen de Kiev 4A voor mijn Zeiss en Voigtlander lenzen . Vriendelijke groet Peter .

https://youtu.be/pFc5mvAvtSk

15
Objectieven / Goedkope filters .
« Gepost op: 17 juli 2021, 22:43:33 »
Voor mijn nieuwste aanwinst die heel goed voldoet de 500 mm voor mijn Mamiya 645 zocht ik een paar filters . Ik had een paar vermoedelijk Chinese patrijspoort filters besteld . Nou bagger die een onregelmatige "scherpte" van de mooie 500 mm overliet . Het matglasbeeld was al zo beroerd dat ik er geen film heb aan besteed . Ik heb de filter "glaasjes" uit de filterring gehaald en ja hoor plastic ! Toen een paar Russische filters laten komen nu wel 3 mm dik glas . Maar wat denk je ? Het glas is niet planparalel maar een heel lichte negatieve voorzetlens . Om op oneindig te komen moet ik de 500 mm op 50 meter instellen .

De 77 mm Mamiya filters in een step-down 105 77 mm adapter zijn wel perfect en geven prima scherpe negatieven . Alleen verlies ik een halve stop lichtsterkte schat ik zo . Ik zal dus gaan kijken voor een Mamiya 105 mm geel en oranje filter . Als iemand van jullie die heeft en ze wel wil verkopen stuur mij maar een bericht .

Tja met een 500 mm gaan de geringste optische afwijkingen in een filter direct opvallen . Bij deze weten jullie dat de goedkope Chinese filters op telelenzen vies tegen kunnen vallen en je beter op zijn minst  made in Japan glazen filters kan gebruiken ...... Vriendelijke groet Peter .

Pagina's: [1] 2 3 ... 33