Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 32
1
Chemie / Rodinal is ook niet zolang houdbaar als vroeger .
« Gepost op: 11 juni 2021, 21:36:24 »
Vanavond had ik een aanvaring met een jaar oude Rodinal die een heel mooie Acros film heeft verpest . De Rodinal zag er koffiebruin uit wat in maart met de verlate winter nog prima ging . Maar nu niet meer . Er zat nog een kwart in de flacon wat normaal geen problemen gaf . Nu wel , het spoelwater was al intens lila gekleurd . Daar ging het beeld dus door de gootsteen . De film was dus bijna blank met vage negatieven . Dus weken voor Jan met de korte naam met de Kiev opstap geweest ..... De andere twee Delta 100 films kwamen in verse Rodinal wel mooi ontwikkeld te voorschijn . Na een teleurstelling in de doka ga ik altijd door voor een "Blijmakertje"  x6 Dan vergeet ik de pech beter .

Dus moderne Rodinal is dus niet meer tot Sint Juttemus houdbaar . Vriendelijke groet Peter .

2
Camera's / Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Gepost op: 11 juni 2021, 13:28:59 »
Eindelijk heb ik dan nu een heel mooi overgebleven Contax IIIa met fonkelnieuwe Tessar op Ebay gescoord voor fractie van een Leica prijs . Zoals wel bekend kunnen oudere Leica lenzen niet tippen aan Zeiss objectieven voor de Contax en Kiev alleen vindt je dit niet terug in de tweedehands prijzen van dat Leica spul . Als je niet zo in de slappe was zit en je wil toch een uitstekend meetzoeker systeem is de Contax of jaren 50 en 60 Kiev de geheimtip . Als je geduld hebt kan je voor 15 tot  20 % van de Leica prijzen op de eerste rang zitten . Nikon rf is ook veel te duur en optisch ook net geen Carl Zeiss Contax .

Mijn nieuwe Contax IIIA met Tessar is in bijzonder goed werkende staat , alleen de selenium cel van de lichtmeter is erg lui geworden . De mechaniek is van zeer hoogstaande kwaliteit , alleen de afstandmeter van de Kiev heeft een stuk bredere meetbasis met een grotere zoeker vergroting . Voor gebruik van de 135mm en 1:2 85mm Sonnar is de Kiev eigenlijk beter . De afstandmeter van de Contax IIIa heeft de zelfde nauwkeurigheid van een Leica M en die is voor 135mm krap aan .

Ja vergeleken met de Contax IIIa is de Kiev een wat ruig maar hartelijk werkpaard die je niet snel in de steek laat heb ik ervaren . Ook de afstandmeter van mijn Kiev blijft al jaren in de juiste justering staan , andere meetzoeker camera's moeten vaker gejusteerd worden . De vooroorlogse Contax en Kiev hebben een zeer robuust meetzoeker systeem van hoge nauwkeurigheid . De Contax IIIa is wat teerder op dit punt . Ik denk ook dat ik van de Contax een mooi weer camera maak en de Kiev voor het ruige werk blijf gebruiken . Vriendelijke groet Peter .

3
Links / Een leuke website van een analoog mens .
« Gepost op: 9 juni 2021, 13:11:16 »
Hier een leuke link naar een Nederlands talige website rond analoge fotografie . De goede man woont in de provincie Groningen .

https://www.fotoargenta.nl/nl/zwiki/mamiya-645-pro-in-de-praktijk-alwin-van-wijngaarden-doet-verslag

Vriendelijke groet Peter .

4
Camera's / Deze witte Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volglijst
« Gepost op: 7 juni 2021, 19:32:56 »
Deze witte speciale uitgave van de Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volgljst , Kost maar 42000 Euro exclusief verzenkosten , invoerrechten en BTW en inklaringskosten . Mijn vrouw vindt het goed  x4 ? De verkoper heeft ook een wijnrode 645 Pro TL in de aanbieding . Deze speciale uitgave heeft Mamiya uitgebracht om het dertig jarig bestaan van de Mamiya 645 te vieren . Maar dit is volledig geflopt door de economische crises in Japan . Er waren 200 gekleurde camera's gepland , daar zijn maar 15 van verkocht . De andere 185 camera's zijn toen maar als gewone zwarte 645 Pro TL geproduceerd .

Ik ben een natuur fotograaf , zal ik mijn Mamiya Pro TL van woodland camouflage  x4 voorzien ? Vriendelijke groet Peter .

https://www.ebay.nl/itm/231592419772

5
Camera's / Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Gepost op: 2 juni 2021, 17:22:31 »
In mijn Kiev tasje zitten nu twee prachtige nieuwe aanwinsten  . Eerst een heel mooi overgebleven Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:2 85 mm uit 1947 / 48 , was maar 70 Euro duurder dan een gemiddeld Jupiter 9 objectief en komt uit Duitsland . Een koopje dus als normaal een 85 mm Sonnar 400 tot 600 Euro doet . Ja ik heb geduld en sla dan meteen toe , zo heb ik vaker mooie Zeiss objectieven gescoord voor de Kiev .

Verder is de Voigtlander SC Skopar 21 mm mij goed bevallen en is er ook de SC Skopar 35 mm gekomen uit Japan . Niet duur maar de invoerrechten en inklaringskosten romen het voordeeltje wel af . Per 1 juli is het ook gedaan met de tot 22 Euro belastingvrij voordeeltjes , daar zal de Oekraïne en UK ook wel onder vallen de kraaien kennende . Ik zal nu wel veel overtollig Kiev spul gaan verkopen . Vriendelijke groet Peter .

6
Ja op Ebay staat een partij bewaard in de diepvries Acros te koop met de verloopdatum 2016 / 2017 . De verkoper vraagt wel de hoofdprijs 175 Euro voor 19 films . Ik wil echt niet verder gaan dan de helft van de 10 stuks nieuwprijs . Verder nog is die diepgevroren Arcros nog prima bruikbaar na 4 tot 5 jaar overtijd ? De Acros II op de dominante midden grijze Ilford drager is sowieso onbruikbaar om fatsoenlijk analoog afgedrukt op bariet papier heb ik ervaren .

Ik twijfel , maar ik heb al 5 minder verlopen 2019 Acros 135 films . Daar heb ik wel vertrouwen in gezien mijn ervaringen met verlopen 120 Acros  films . Vriendelijke groet Peter .

7
Camera's / Ik mis op mijn Mamiya 645 Pro TL het matglas van de 1000S .
« Gepost op: 31 mei 2021, 21:42:08 »
Ik ben een paar weken met de Mamiya 645 Pro TL op pad geweest . Het is echt wel een mooi doordachte camera . Maar mist toch de handzaamheid van de 1000S met zijn platte transportslinger . De Pro TL is een bonkige camera met veel uitsteeksels . Daaraan valt te wennen , maar het matglas van de Pro TL mist duidelijk de helderheid en instel contrast van de oude 1000S . Dertig jaar geleden dacht ik ook zo over mijn 645 Super . Het probleem bevindt zich in de plaatsing van de fresnel lens onder het matglas van de Pro TL . Bij de 1000S bevindt de fresnel lens boven het matglas . Je ziet de fresnel lens wel duidelijker maar het zoekerbeeld heeft wel een stuk hoger contrast .

Gelukkig kan ik kiezen , de Pro TL heeft wel een veel beter gedempte spiegel en sluiter opvang en de 1000S is een oerdegelijk werkpaard ..... Vriendelijke groet Peter .

8
De tijden dat je lekker goedkoop een adapter ringetje uit China kon laten overkomen is dankzij de dictators van de EU voorbij . Ook al kost het ringetje maar 1 Euro je moet toch er BTW en 13 Euro inklaringskosten over betalen . Eerst was tot 22 Euro belasting en inklaringskosten vrij , maar dat wordt ons door de EU potentaten niet meer gegund . Eigenlijk moesten we massaal voor 1 Euro bestellen in China en dan de zooi bij de douane en Postnl zo administratief saboteren met afgewezen zendingen ......

Hier de link , maar het is te mooi weer voor EU mens erger je niet ...... https://www.postnl.nl/campagnes/aankopen-buitenland/

Vriendelijke groet Peter .

9
Vlakfilm algemeen / Fuji Instax achterwand voor de Mamiya RZ67 .
« Gepost op: 28 mei 2021, 08:37:09 »
Er bestaan meerdere Fuji Instax achterwanden voor de Mamiya RB en RZ 67 . Dit is een heel mooi doordachte achterwand met een cassette schuif zodat je tussendoor ook met gewone film of eventueel digitaal kan fotograferen . Wel moet je rekening houden dat er geen ISO instelling op deze achterwand zit zodat de automatische belichting of lichtmeter van de RZ67 niet werkt ! Veel kijkplezier en vriendelijke groet Peter .


10
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Paddenstoelen .
« Gepost op: 11 april 2021, 12:34:09 »
Meestal vind je een paar paddenstoelen bij elkaar . Maar niet een groot cluster van honderden op elkaar . De boom is hier wel kasje zes en zal het niet lang meer overleven . De foto is gemaakt in een moerasbos vlak langs de Belgische grens . Ik heb hier weer de Kiev met een 70 jaar oude Carl Zeiss Jena T 1:2 Sonnar 5 cm plus geel filter gebruikt . De film was hier de Ilford Delta 100 en is afgedrukt op Fomabrom Variant 111 . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (94) by Peter H. A. Salden, on Flickr

11
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Herfst stilleven .
« Gepost op: 4 april 2021, 12:45:29 »
Deze kleine stukjes herfst stillevens heb ik met een 70 plus Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:2 en Zeiss Opton Triotar gemaakt op lford Delta 100 en weer afgedrukt op mijn mooie papiertje Fomabrom Variant 111 . Ik heb een geelfilter gebruikt om de opname meer tonig te maken . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (62) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (63) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (64) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

12
In de nazomer heb ik in een veld met zonnenbloemen mijn Zeiss Opton Triotar getest met Ilford Delta 100 . De Trotar 85 mm  is een zeer goed bruikbaar objectief met een fijne beeldhoek . Kleinbeeld moet het toch hebben van closeups grote overzichten worden altijd wat teleurstellend door de korrelige details .

Helaas speelt de dominante grijze drager van de 135 film Delta 100 weer op . De schaduwen hebben hier weer niet het briljante contrast van de 120 film Delta 100 . Dit is echt irretant met het afdrukken in de doka . Gelukkig heb ik nog één 135 film Delta 100 over in de Kiev . Hierna begin ik aan de 5 Made in Japan Fuji Acros films voor mijn Kiev . De Made in Japan Acros 135 films hebben een lichtgrijze drager die niet zo erg stoort hoop ik .

De afdrukken zijn weer gemaakt op Fomabrom Variant 111 . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (58) by Peter H. A. Salden, on Flickr


Afbeelding (59) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (60) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (61) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

13
Met de nu 70 jaar oude Jupiter 9 van 1951 heb ik het laatse vertrek van mijn geliefde stoomtrein van de Selfkantbahn vastgelegd met de Jupiter 9 van nu 70 jaar oud . De stoomloc is 2 jaar ouder van 1949 . Het licht was niet gunstig waardoor het negatief een aan de zachte kant was met vooral de stoomloc een erg laag contrast door de rook en stoom  . Ik heb hier dus stevig moeten filteren om een redelijke afdrukte krijgen en dan hield de stevige midden grijze drager van de Ilford Delta 100 kleinbeeldfilm ook niet echt mee . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (53) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (54) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

14
Hier een aparte combinatie die heel weinig gebruikt  wordt . Meestal zit zo'n Skopar 21 mm op de Laika  x4 maar hier nu op een echte camera  x6 De Voigtlander SC Skopar is aan de afstandmeter gekoppeld en die kan je met de grote basis meetzoeker van de Kiev uiterst nauwkeurig scherpstellen .

De Skopar 21 mm heeft een heel fraai contrast . De eerste twee opnamen zijn gemaakt op de Acros II en de anderen op Delta 100 . De Acros II is geen goede film als de 120 film made in Japan Acros , de Acros II heeft een nare toonschaal . De Delta 100 is dan toch beter . Vriendelijke groet Peter .


Afbeelding (44) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (45) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (46) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (47) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (48) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (49) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (50) by Peter H. A. Salden, auf Flickr

Afbeelding (51) by Peter H. A. Salden, auf Flickr


Afbeelding (52) by Peter H. A. Salden, auf Flickr15

Pagina's: [1] 2 3 ... 32