Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - rolfilmrb67

Pagina's: [1] 2 3 ... 175
1
Chemie / Re: ADOX Adotol
« Gepost op: 21 juni 2021, 17:29:35 »
Als ik meerdere sessies achter elkaar foto's afdruk , zet ik bij de eerste sessie 1 liter 1+4 fixeer aan . Na de sessie gaat de fixeer terug in de fles . Bij de volgende sessie gaat bij de fixeer van gisteren 100 cc verse onverdunde fixeer en daarbij 300 cc water . Na de tweede sessie gaat 1 liter terug in de flacon en bij de daaropvolgende sessie wordt het weer herhaald . Zodoende hou ik een krachtige fixeer met een korte fixeertijd van mijn bariet afdrukken . Dit is belangrijk voor de spoeltijd . Bij kort fixeren krijgt de chemie minder kans om diep in het papier te dringen en dan hoef ik ook niet zo lang te spoelen . Bij RC PE papier geldt dit natuurlijk een stuk minder . Vriendelijke groet Peter .

2
Chemie / Re: ADOX Adotol
« Gepost op: 21 juni 2021, 17:17:50 »
Maurits de film fixeer test is inderdaad een goede manier om de werking van het fixeer te testen . Ik gebruik zelf belicht fotopapier dat donker grijs is geworden als fixeer tester . Het papier moet dan ook binnen een minuut blank worden als de fixeer nog goed is . Ik leng de fixeer altijd krachtig op 1+4 aan en gebruik nooit spaar verdunningen . Ik ben dus nooit zuinig met fixeer . Vriendelijke groet Peter .

3
Camera's / Re: Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Gepost op: 19 juni 2021, 23:27:06 »
Ik heb nu ook de resultaten van de Sonnar en SC Skopar op film gezien . De Sonnar is prachtig bij grote lensopeningen en de Voigtlander SC Skopar is een typisch Japanse kwaliteit lens . De SC Skopar is niet extreem hoogdravend scherp in het centrum maar wel heel mooi scherp tot in de uiterste hoekjes van het negatief en dan een normaal scherp centrum . Dus perfect voor landschap en gebouwen . Ik heb nu een 21 en 35 mm SC Skopar voor mijn Kiev en Contax . Het setje is nu ook af met de Zeiss universeel zoeker 21 t/m 135 .

Dit meetzoeker setje past ook precies bij mij als eigenzinnige die niet bij het Leica clubje wil horen  x4 x5 x6 . De bediening is ook middenformaat achtig , dus rustig en bedachtzaam overdenken en dan klik met de gedachte dat de foto gelukt is . Vriendelijke groet Peter .

4
Camera's / Re: Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Gepost op: 19 juni 2021, 23:14:01 »
Ik heb nu wat resultaten van de Tessar 1:3.5 50mm op film gezien . Prachtige gelijkmatige scherpte met een fraai bokeh . Heel wat beter dan de Industar voor mijn Zorki met zijn hoera scherpte in het midden en daarbuiten niemand thuis . Ik vermoed dat deze naoorlogse Tessar ook beter is dan de Leica Elmar 50mm .

Nu zit er ook een Acros film in de Contax IIIA , alleen de belichtingsmeter heeft zoals altijd een zeer luie selenium cel , dus een losse meter moet mee . Ja de Zeiss Ikon Contax schittert en glimt in de zon , dus valt wel op . Dat was toen in de jaren 50 je moest wel kunnen zien dat je een dure camera had gekocht ....... Vriendelijke groet Peter .

5
Chemie / Rodinal is ook niet zolang houdbaar als vroeger .
« Gepost op: 11 juni 2021, 21:36:24 »
Vanavond had ik een aanvaring met een jaar oude Rodinal die een heel mooie Acros film heeft verpest . De Rodinal zag er koffiebruin uit wat in maart met de verlate winter nog prima ging . Maar nu niet meer . Er zat nog een kwart in de flacon wat normaal geen problemen gaf . Nu wel , het spoelwater was al intens lila gekleurd . Daar ging het beeld dus door de gootsteen . De film was dus bijna blank met vage negatieven . Dus weken voor Jan met de korte naam met de Kiev opstap geweest ..... De andere twee Delta 100 films kwamen in verse Rodinal wel mooi ontwikkeld te voorschijn . Na een teleurstelling in de doka ga ik altijd door voor een "Blijmakertje"  x6 Dan vergeet ik de pech beter .

Dus moderne Rodinal is dus niet meer tot Sint Juttemus houdbaar . Vriendelijke groet Peter .

6
Camera's / Re: Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Gepost op: 11 juni 2021, 17:27:01 »
 x16 Maurits . Het aantrekkelijke van het Contax systeem vind ik de bedachtzame manier van fotograferen die niet veel afwijkt van mijn Mamiya's . Dus je moet het juiste moment afwachten en het daarmee doen . Vriendelijke groet Peter .

7
Camera's / Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Gepost op: 11 juni 2021, 13:28:59 »
Eindelijk heb ik dan nu een heel mooi overgebleven Contax IIIa met fonkelnieuwe Tessar op Ebay gescoord voor fractie van een Leica prijs . Zoals wel bekend kunnen oudere Leica lenzen niet tippen aan Zeiss objectieven voor de Contax en Kiev alleen vindt je dit niet terug in de tweedehands prijzen van dat Leica spul . Als je niet zo in de slappe was zit en je wil toch een uitstekend meetzoeker systeem is de Contax of jaren 50 en 60 Kiev de geheimtip . Als je geduld hebt kan je voor 15 tot  20 % van de Leica prijzen op de eerste rang zitten . Nikon rf is ook veel te duur en optisch ook net geen Carl Zeiss Contax .

Mijn nieuwe Contax IIIA met Tessar is in bijzonder goed werkende staat , alleen de selenium cel van de lichtmeter is erg lui geworden . De mechaniek is van zeer hoogstaande kwaliteit , alleen de afstandmeter van de Kiev heeft een stuk bredere meetbasis met een grotere zoeker vergroting . Voor gebruik van de 135mm en 1:2 85mm Sonnar is de Kiev eigenlijk beter . De afstandmeter van de Contax IIIa heeft de zelfde nauwkeurigheid van een Leica M en die is voor 135mm krap aan .

Ja vergeleken met de Contax IIIa is de Kiev een wat ruig maar hartelijk werkpaard die je niet snel in de steek laat heb ik ervaren . Ook de afstandmeter van mijn Kiev blijft al jaren in de juiste justering staan , andere meetzoeker camera's moeten vaker gejusteerd worden . De vooroorlogse Contax en Kiev hebben een zeer robuust meetzoeker systeem van hoge nauwkeurigheid . De Contax IIIa is wat teerder op dit punt . Ik denk ook dat ik van de Contax een mooi weer camera maak en de Kiev voor het ruige werk blijf gebruiken . Vriendelijke groet Peter .

8
Links / Re: Een leuke website van een analoog mens .
« Gepost op: 9 juni 2021, 14:39:19 »
Ja Maurits ik heb mijn Mamiya 645 Pro TL weer opgeborgen en de 1000S weer terug in de tas gedaan . Dat oude bakje heeft toch iets aparts en degelijk gevoel . Een sentimenteel effect sluit ik niet uit want 37 jaar geleden ben ik in mijn jonge jaren begonnen met zo'n M 645 bakje en denk vaak met mijn bakje in mijn hand terug naar die tijd .

En toen kocht ik liever een mooie lens voor mijn 1000S dan zo'n dure Mamiya Super of Pro want fotografisch schoot ik er niks mee op , ik kreeg toch geen betere foto's dan van mijn  1000S mee ..... Vriendelijke groet Peter .

9
 x4 x5 x6 x7 x16 Maurits . Vriendelijke groet Peter .

10
Links / Een leuke website van een analoog mens .
« Gepost op: 9 juni 2021, 13:11:16 »
Hier een leuke link naar een Nederlands talige website rond analoge fotografie . De goede man woont in de provincie Groningen .

https://www.fotoargenta.nl/nl/zwiki/mamiya-645-pro-in-de-praktijk-alwin-van-wijngaarden-doet-verslag

Vriendelijke groet Peter .

11
 x4 x6 Ja ik heb al een woodland camouflage pak voor in de zomer , voor de winter voldoet mijn desert camouflage pak erg goed in riet en gras landschappen ..... Tja mijn gezicht ..... ik kan ook gaan overdrijven en ze zoeken nog steeds die Belgische Vlaambo in de bossen van B/NL Limburg ..... Vriendelijke groet Peter .

12
Camera's / Deze witte Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volglijst
« Gepost op: 7 juni 2021, 19:32:56 »
Deze witte speciale uitgave van de Mamiya 645 Pro TL staat op mijn Ebay volgljst , Kost maar 42000 Euro exclusief verzenkosten , invoerrechten en BTW en inklaringskosten . Mijn vrouw vindt het goed  x4 ? De verkoper heeft ook een wijnrode 645 Pro TL in de aanbieding . Deze speciale uitgave heeft Mamiya uitgebracht om het dertig jarig bestaan van de Mamiya 645 te vieren . Maar dit is volledig geflopt door de economische crises in Japan . Er waren 200 gekleurde camera's gepland , daar zijn maar 15 van verkocht . De andere 185 camera's zijn toen maar als gewone zwarte 645 Pro TL geproduceerd .

Ik ben een natuur fotograaf , zal ik mijn Mamiya Pro TL van woodland camouflage  x4 voorzien ? Vriendelijke groet Peter .

https://www.ebay.nl/itm/231592419772

13
Camera's / Re: Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Gepost op: 4 juni 2021, 09:40:56 »
Ja Rudi , ik vind het prachtig om met 80 tot 70 jaar oude objectieven mooie sfeer foto's te maken . Sommige van mijn Mamiya C330 objectieven zijn ook bijna 60 jaar oud en die tekenen ook veel milder als een modern M 645 N objectief van 2008 . De Contax Zeiss objectieven geven een 3D effect op de afdruk , het motief wordt dan bijna tastbaar weergeven .

Verder is het wel bekend hier dat ik een echt eigenwijs analoog dier ben  x4 , ik moet mijn bariet afdrukken wel inscannen om ze hier en op Flickr te laten zien maar dan houdt het echt op met digitaal in mijn fotografie . Ook op Flickr worden erg weinig analoge afdrukken ingescand , negatief inscannen is hier de norm . Maar mijn als kleur ingescande zwart wit bariet afdrukken vallen daar wel op door hun kracht en toon weergave van het Fomabrom papier . Als je een zwart wit foto inscand moet je dus als kleuren foto doen dan krijg je een speciaal effect van de papiertoon erbij  . Vriendelijke groet Peter .

14
Camera's / Re: Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Gepost op: 3 juni 2021, 20:43:21 »
 x16 Maurits een Kiev uitrusting neemt net zoveel plek in de kast in als één Mamiya Press ..... Het tasje voor de Kiev uitrusting is niet groter dan een heuptasje waarin een Kiev met 5 objectieven 21 t/m 135 mm passen , het is dus allemaal klein compact spul behalve de Kiev .

De groothoek lenzen liggen allemaal diep in de bajonet vatting . Maar daarom is de 21 mm supergroothoek een bijzonder goed objectief die een stuk beter is dan de 21 mm op spiegelreflex . De Voigtlander Skopar groothoek lenzen staan goed aangeschreven en zijn een waardig alternatief voor de Zeiss Biogon Contax objectieven . Op Flickr kan je mooie voorbeelden zien van deze lenzen . Gelukkig is een Carl Zeiss / Voigtlander lenzen uitrusting voor de Kiev met wat geduld redelijk voordelig aan te schaffen . Voor een beschimmeld Leica lensje betaal je al de hoofdprijs en die flauwekul heb ik allang opgegeven  x6Vriendelijke groet Peter .

15
Camera's / Re: Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Gepost op: 2 juni 2021, 17:50:15 »
Verder nog een voetnood , ik heb meerdere Zeiss West en Oost objectieven voor de Contax & Kiev . Maar ik moet zeggen dat Zeiss Oost objectieven mechanisch beter afgewerkt zijn als hun Westduitse zusjes . De Zeiss West 85 en 135 mm doen wat Jupiter achtig aan met hun goedkope aluminium afwerking . Zeiss Oost gebruikte ook aluminium maar met een verfijnde afwerking en mooie duidelijke gravering .

Dan is er echt een verschil met de Jupiter objectieven , optisch heb ik wel geluk gehad met Jupiter 12 , 11 en 9 . De Jupiter 8 en 3 is een Russisch roulette spel van veel rommel en een paar goeie . Ik heb veel Jupiter 8 objectieven met een paar goeie , maar die halen het contrast van een Sonnar niet . Dat goedkope ding Helios 103 53 mm dat heel grof is afgewerkt is wel optisch een goede lens , beter als de Jupiter 8 .

Nee deze eigenwijze 65 plusser verkopen ze geen Leica , ik ben juist dol op de bedachtzame middenformaat achtige werkwijze van zo'n Contax / Kiev . Vriendelijke groet Peter .

Pagina's: [1] 2 3 ... 175