Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Chemie / Re: ADOX Adotol
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 21 juni 2021, 17:29:35 »
Als ik meerdere sessies achter elkaar foto's afdruk , zet ik bij de eerste sessie 1 liter 1+4 fixeer aan . Na de sessie gaat de fixeer terug in de fles . Bij de volgende sessie gaat bij de fixeer van gisteren 100 cc verse onverdunde fixeer en daarbij 300 cc water . Na de tweede sessie gaat 1 liter terug in de flacon en bij de daaropvolgende sessie wordt het weer herhaald . Zodoende hou ik een krachtige fixeer met een korte fixeertijd van mijn bariet afdrukken . Dit is belangrijk voor de spoeltijd . Bij kort fixeren krijgt de chemie minder kans om diep in het papier te dringen en dan hoef ik ook niet zo lang te spoelen . Bij RC PE papier geldt dit natuurlijk een stuk minder . Vriendelijke groet Peter .
2
Chemie / Re: ADOX Adotol
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 21 juni 2021, 17:17:50 »
Maurits de film fixeer test is inderdaad een goede manier om de werking van het fixeer te testen . Ik gebruik zelf belicht fotopapier dat donker grijs is geworden als fixeer tester . Het papier moet dan ook binnen een minuut blank worden als de fixeer nog goed is . Ik leng de fixeer altijd krachtig op 1+4 aan en gebruik nooit spaar verdunningen . Ik ben dus nooit zuinig met fixeer . Vriendelijke groet Peter .
3
Chemie / ADOX Adotol
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 21 juni 2021, 14:43:14 »
Op  12/2 van het  jaar des  heeren  & Corona  " 2021 "  dan toch maar  besloten om in een  maal  5  liter Adotol af te maken ; deze dan  verdeeld in  5 tot  de nok gevulde  1-literflessen  met stevige  schroefdop.
Sinds   enige  tijd    begonnen aan fles  4  ( per  fles een drietal  ontwikkelsessies  van  3à 4 u ); kortom : het spul begint lichtbruintjes te  kleuren en met  deze kamertemperatuur  ( +/_ 24 °C) werkt ie nog razendsnel .
De resterende  ongebruikte  fles  Adotol is  na  4 1/2 maand  nog steeds  glashelder .
Dat  is zeker  goed spul   waar we  verder mee onwikkelen !

papierfixeer is blijkbaar niet zo lang houdbaar,  we krijgen   in de  pvc fles een haast zwarte aanslag  van het zilver ??
Nu test  ik de fixeer altijd met een onontwikkeld stukje   film;  weet er iemand  een  andere of betere methode ?
Heb al gelezen over een   " lakmoespapiertje  "    ;  wat is dat eigenlijk ??

Mvg
Maurits W
4
Camera's / Re: Een paar prachtige objectieven voor mijn Kiev erbij .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 19 juni 2021, 23:27:06 »
Ik heb nu ook de resultaten van de Sonnar en SC Skopar op film gezien . De Sonnar is prachtig bij grote lensopeningen en de Voigtlander SC Skopar is een typisch Japanse kwaliteit lens . De SC Skopar is niet extreem hoogdravend scherp in het centrum maar wel heel mooi scherp tot in de uiterste hoekjes van het negatief en dan een normaal scherp centrum . Dus perfect voor landschap en gebouwen . Ik heb nu een 21 en 35 mm SC Skopar voor mijn Kiev en Contax . Het setje is nu ook af met de Zeiss universeel zoeker 21 t/m 135 .

Dit meetzoeker setje past ook precies bij mij als eigenzinnige die niet bij het Leica clubje wil horen  x4 x5 x6 . De bediening is ook middenformaat achtig , dus rustig en bedachtzaam overdenken en dan klik met de gedachte dat de foto gelukt is . Vriendelijke groet Peter .
5
Camera's / Re: Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 19 juni 2021, 23:14:01 »
Ik heb nu wat resultaten van de Tessar 1:3.5 50mm op film gezien . Prachtige gelijkmatige scherpte met een fraai bokeh . Heel wat beter dan de Industar voor mijn Zorki met zijn hoera scherpte in het midden en daarbuiten niemand thuis . Ik vermoed dat deze naoorlogse Tessar ook beter is dan de Leica Elmar 50mm .

Nu zit er ook een Acros film in de Contax IIIA , alleen de belichtingsmeter heeft zoals altijd een zeer luie selenium cel , dus een losse meter moet mee . Ja de Zeiss Ikon Contax schittert en glimt in de zon , dus valt wel op . Dat was toen in de jaren 50 je moest wel kunnen zien dat je een dure camera had gekocht ....... Vriendelijke groet Peter .
6
Chemie / Re: Rodinal is ook niet zolang houdbaar als vroeger .
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 11 juni 2021, 22:23:56 »
Dat is heel jammer voor jou Peter ; mijn Rodinal dateert al van   najaar 2018 en een paar weken geleden deed ie dat nog goed.
Is er  een manier   om de houdbaarheid te testen ?  uitgezonderd met  filmontwikkeling .
Nu is de Rodinal  hier opgeslagen in  kleine flesjes ( eivol )  en  het  volume  dat  er afgenomen word vul len we op met glazen knikkers , met  goed resultaat tot nu toe.

We gaan het fotografeertempo   maar opdrijven!!  Het is  jammer om  die  ontwikkelaar   weg   te doen .

Groetjes
Maurits W
7
Chemie / Rodinal is ook niet zolang houdbaar als vroeger .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 11 juni 2021, 21:36:24 »
Vanavond had ik een aanvaring met een jaar oude Rodinal die een heel mooie Acros film heeft verpest . De Rodinal zag er koffiebruin uit wat in maart met de verlate winter nog prima ging . Maar nu niet meer . Er zat nog een kwart in de flacon wat normaal geen problemen gaf . Nu wel , het spoelwater was al intens lila gekleurd . Daar ging het beeld dus door de gootsteen . De film was dus bijna blank met vage negatieven . Dus weken voor Jan met de korte naam met de Kiev opstap geweest ..... De andere twee Delta 100 films kwamen in verse Rodinal wel mooi ontwikkeld te voorschijn . Na een teleurstelling in de doka ga ik altijd door voor een "Blijmakertje"  x6 Dan vergeet ik de pech beter .

Dus moderne Rodinal is dus niet meer tot Sint Juttemus houdbaar . Vriendelijke groet Peter .
8
Camera's / Re: Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 11 juni 2021, 17:27:01 »
 x16 Maurits . Het aantrekkelijke van het Contax systeem vind ik de bedachtzame manier van fotograferen die niet veel afwijkt van mijn Mamiya's . Dus je moet het juiste moment afwachten en het daarmee doen . Vriendelijke groet Peter .
9
Camera's / Re: Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 11 juni 2021, 16:14:57 »
Heel fraaie  camera  die  Contax IIIa  Peter ; toendertijd ook al een opmerkelijk  proff. stuk fotogereedschap.
Ben via  Google eens gaan lezen  bij " Camera-Pedia "   en  ( nog interresantere) Camera Quest . com
Die geven een fraaie  heldere uitleg over deze mooie Contax.

Met deze nog veel  fotoplezier met je nieuwste aanwinst  en hopelijk mogen wij binnenkort  al enkele resultaten smaken
Vriendelijke groetjes
Maurits W
10
Camera's / Eindelijk een echte Contax IIIA met Tessar 1:3.5 50mm
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 11 juni 2021, 13:28:59 »
Eindelijk heb ik dan nu een heel mooi overgebleven Contax IIIa met fonkelnieuwe Tessar op Ebay gescoord voor fractie van een Leica prijs . Zoals wel bekend kunnen oudere Leica lenzen niet tippen aan Zeiss objectieven voor de Contax en Kiev alleen vindt je dit niet terug in de tweedehands prijzen van dat Leica spul . Als je niet zo in de slappe was zit en je wil toch een uitstekend meetzoeker systeem is de Contax of jaren 50 en 60 Kiev de geheimtip . Als je geduld hebt kan je voor 15 tot  20 % van de Leica prijzen op de eerste rang zitten . Nikon rf is ook veel te duur en optisch ook net geen Carl Zeiss Contax .

Mijn nieuwe Contax IIIA met Tessar is in bijzonder goed werkende staat , alleen de selenium cel van de lichtmeter is erg lui geworden . De mechaniek is van zeer hoogstaande kwaliteit , alleen de afstandmeter van de Kiev heeft een stuk bredere meetbasis met een grotere zoeker vergroting . Voor gebruik van de 135mm en 1:2 85mm Sonnar is de Kiev eigenlijk beter . De afstandmeter van de Contax IIIa heeft de zelfde nauwkeurigheid van een Leica M en die is voor 135mm krap aan .

Ja vergeleken met de Contax IIIa is de Kiev een wat ruig maar hartelijk werkpaard die je niet snel in de steek laat heb ik ervaren . Ook de afstandmeter van mijn Kiev blijft al jaren in de juiste justering staan , andere meetzoeker camera's moeten vaker gejusteerd worden . De vooroorlogse Contax en Kiev hebben een zeer robuust meetzoeker systeem van hoge nauwkeurigheid . De Contax IIIa is wat teerder op dit punt . Ik denk ook dat ik van de Contax een mooi weer camera maak en de Kiev voor het ruige werk blijf gebruiken . Vriendelijke groet Peter .
Pagina's: [1] 2 3 ... 10