Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Objectieven / Re: Twee LTM Jupiter 11 en een zwarte Jupiter 8 justeert aan afstandmeter .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op Vandaag om 01:02:14 »
Ja Maurits , het geeft wel voldoening om mooie oude lensjes weer nieuw leven in te blazen en ze nu wel goed te laten functioneren .

Het Mamiya gevoel begint ook weer te jeuken , voor mijn Godzilla Leica  x4 x3 heb ik in Japan een leuk lensje gekocht  . In Japan kan je prachtige Godzilla Leica's kopen , de verleiding is wel groot . 75 mm en 50 mm groothoek zijn daar nog genoeg te krijgen . Alleen het Japanse vochtig hete zeeklimaat is funest voor lenzen , schimmel , haze , roest , en loslatende lenskit komt daar opvallend vaak voor . Je moet daarop zeer kritisch letten .

Daar heb je met Russische lenzen vrijwel nooit last van , meetstal is het glas kristalhelder . Leica lenzen van de zelfde leeftijd hebben altijd een lichte haze tot aan zeer dichte mist . Je krijgt de haze er nooit helemaal uit en de kans op krassen is erg groot als je gaat schoonmaken .

Ik ga het eerst maar eens uitproberen voor ik misschien mijn Russisch LTM spul ga verkopen  . Het moet wel goed zijn als ik het verkoop want ik wil geen gezeur . Vriendelijke groet Peter .
2
Objectieven / Re: Twee LTM Jupiter 11 en een zwarte Jupiter 8 justeert aan afstandmeter .
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 25 maart 2019, 22:32:44 »
Mooi zo Peter,  nu kan je  weer met een gerust  hart  aan de slag; veel plezier ermee !    x15 x15

Groetjes
Maurits W
3
Diverse doka weetjes / Re: Schaalverwarming
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 25 maart 2019, 22:30:14 »
Ondertussen  heb  ik  een  doe-het-zelf  schaalverwarming  gemaakt , heel een voudig  maar   doeltreffend : gewoon met  pur-isolatie  een  bakje   aaneengelijmd, daarin  een  verwarmingskruik met  warm  water , alles op maat gemaakt  dat  er een schaal heel  mooi   op past.
Het  water  dat ik in de schaal  had gedaan  werd redelijk snel  22 à 23 ° C   en  dat is zo gebleven voor   een  3 tal uur, dan pas begon de temperatuur  licht te  dalen.     Lijkt mij  goed gelukt en  zonder risico's van  gekleurd vuurwerk!   x19

Groetjes
Maurits W
4
Objectieven / Twee LTM Jupiter 11 en een zwarte Jupiter 8 justeert aan afstandmeter .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 24 maart 2019, 21:23:47 »
Vandaag was het mooi helder weer voor dit klusje . Weer drie LTM probleem gevallen optimaal aan de meetzoeker van mijn Zorki 6 aangepast . Bij één Jupiter 11 en 8 had de fabriek weer eens met de pet naar gegooid , de andere Jupiter 11 was slachtoffer geworden van een domme reparatie poging . Bij de laatste Jupiter 11 had een "helder Licht" de aluminium meetzoeker kam afgevijld .

De Jupiter 8 is in nieuwstaat en het verwondert me niet waarom . Het optische blok was verkeerd geshimd , waardoor de Jupiter 8 dichtbij ingesteld er decimeters tot meters naast zat . Als je het optische blok van de helicoid draait kom je een vrij dikke aluminium shim tegen . Tussen de shim en de taps toelopende diafragmaring vindt je een zwarte ring met een klein schroefje in . Je moet de afstandring verwijderen . Achter op de camera zet je met ductape een 35 mm breed matglaasje precies tussen de buitense flimgeleidebanen . Sluiter openzetten op B . Controleer eerst of de helicoid op het stuitpunt de afstandmeter op oneindig instelt . Nu draai je het schroefje los en draai je het ringetje uit als de scherpte op het matglas voorbij oneindig ligt . En je draait het ringetje als de scherpte voor oneindig ligt . Dit is een heel precies werkje en je hebt een sterk vergrotende loep nodig , een 35 mm objectief voldoet prima  . Je zal wel vaker het optische blok in en uit moeten draaien tot dat je precies goed zit . Dan testen op verschillende afstanden ; oneindig , 30 , 15 , 7 , 5 , 2 en 1 meter . Als de herhalingsnauwkeurigheid goed is heb je een fijn objectief aan je LTM Jupiter 8 . De meeste negatieve ervaringen van de voor een dubbeltje op eerste rang willen zitters met hun Leica komt door een verkeerd geshimde Jupiter 8 niet zo zeer door de optiek . Mijn Jupiter 8 stelt nu bij 1:2 op een meter of wat prima scherp op mijn Zorki 6

De twee Jupiter 11 waren ook een fabrieksfout . De aluminium meetzoeker kam draaide niet ver genoeg uit om de meetzoeker op oneindig te doen instellen . Het optische blok van beide Jupiter's was wel precies oneindig ingesteld . Nou kan je zeggen doe niet zo moeilijk justeer de Zorki 6 gewoon op die Jupiter 11 en klaar . Nee , ik heb een Leitz Elmar 9 cm die dient als standaard voor al mijn LTM meetzoeker lenzen , alle lenzen worden hierna justeert en dit gaat zo prima .

Omdat beide Jupiter 11 op het matglas exact op oneindig scherpstellen moet de fout worden gezocht in de helicoid . Ik heb het nu heel simpel aangepakt . Ik heb de stuitschroef die instelring stopt op oneindig verwijdert . Nu stelt de helicoid voorbij oneindig in en kan je de afstandmeter ook voorbij oneindig instellen . De verdere procedure is weer simpel . Diafragmaring en afstandring verwijderen . Twee kleine schroefjes net boven de schroefgang verwijderen om het optische blok te kunnen losdraaien . Nu het kleine stuitschroefje die de afstandring op oneindig en op 2,5 meter doet stoppen verwijderen . Je hoeft niet bang te zijn dat als je helicoid voorbij 2.5 meter insteld de hele helicoid uit elkaar draait . Achter zitten er inwendig nog twee stuitschroeven .

Nu kan je de meetzoeker wel op oneindig en voorbij instellen . Stel nu exact op oneindig in , hiervoor is een Zorki 6 het beste geschikt . Controleer nu de scherpte door het optische blok in en uit te draaien net zolang totdat de scherpte op de zelfde plaatst ligt waarop de afstandmeter is ingesteld . Nu zet je het optische blok weer met die twee schroefjes vast . Nu zet je de instelring er weer op en ga je op verschillende afstanden met de meetzoeker instellen en op het matglaasje controleren of de scherpte goed ligt . De succes score zal met 135 mm nooit op 100 % liggen maar als het 80 % is heb je een goed justeerde Jupiter 11 . De Jupiter 11 is nog steeds een prima 135 mm objectief , in contrast en scherpte veel beter dan een Leitz Hektor 135 mm .

Ja bij de Jupiter 11 is het een typische Russische reparatie geworden , wel zonder Wodka  x4 x7 x12 , het objectief kan je nu wel voorbij oneindig instellen maar het werkt nu wel goed . Het heeft me wel veel freeswerk bespaart . Misschien kan je wat mijn ervaringsbericht doen  . Vriendelijke groet Peter .
5
Links / Re: Kiev survival site
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 24 maart 2019, 19:15:14 »
Citaat
Het beste syteem voor meetzoeker objectieven vind ik toch de Mamiya Press

Goed systeem inderdaad + bolderkar .... :)

Tja Robert van dat Mamiya tillen krijg je een dikke huid en nek van  x4 . Ik ga meestal met de fiets als ik ga fotograferen . Op de bagagedrager is op een berkentriplex plaat zo'n ouderwetse blauwe milieubox gemonteerd . Tussen het zadel en box komt het statief . In de box doe ik een zacht opgepompte bromfietsband als schokdemper en daar bovenop komt de Mamiya tas . Dat anderen mijn sjouwwerk overtrokken vinden daar heb ik mijn dikke huid voor en voor het sjouwwerk heb ik mijn dikke nek  x6 . Voor mij telt het resultaat , als ik moet fotograferen met een licht ding voel ik me ongelukkig ...... Vriendelijke groet Peter .
6
Links / Re: Kiev survival site
« Laatste bericht door Fotohuis Gepost op 24 maart 2019, 14:38:55 »
Citaat
Het beste syteem voor meetzoeker objectieven vind ik toch de Mamiya Press

Goed systeem inderdaad + bolderkar .... :)
7
Links / Re: Kiev survival site
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 23 maart 2019, 20:57:08 »
Ja dat Lomo spul is LTM en dat is juist het probleem . Klachten over de Jupiter 3 betreft altijd een LTM lens en de te ruime toleranties in de aluminium helicoid . De Jupter 3 voor de Kiev zit in een degelijke messing tube . Op Kiev gaat de Jupiter 3 op een messing helicoid waar de pasvorm veel beter is . De Kiev helicoid stelt de afstandmeter in op zeg oneindig en dan moet je alleen nog de lens uitshimmen op oneindig . Ik heb mijn Kiev body's al doorgetest met een matglas op het filmvenster en beide camera's stellen de 1:2 Jupiter 8 bij 1:2 ook op 1 meter exact scherp .

Mijn zwarte 1977 Jupiter 8 LTM zit op 1 meter decimeters er naast terwijl een 1960 aluminium LTM Jupiter 8 op de zelfde Zorki 6 body precies goed scherp stelt . Een Jupiter 3 en 9 zou ik nooit in LTM kopen , de kans dat die niet goed scherpstellen  is veel te groot en als ze eens een keer onoordeelkundig gedemonteerd zijn om het oude vet te vervangen heb je een mooi pronkstukje voor op het bureau .

Het beste syteem voor meetzoeker objectieven vind ik toch de Mamiya Press . De meetzoeker tong of kam kan je met schroevendraaier en matglas adapter exact afstellen . Als een lens beeldwelving heeft kan je de meetzoeker zo afstellen dat de optimale scherpte op 2/3 buiten het centrum ligt en zodoende je scherpteverdeling egaler wordt over het hele negatief . Vooral bij landschap fotografie kan een dergelijke afstelling van de meetzoekerlens een zichtbaar betere randscherpte opleveren . Vriendelijke groet Peter .
8
Links / Re: Kiev survival site
« Laatste bericht door Fotohuis Gepost op 23 maart 2019, 19:33:07 »
Die J-3 en Zeiss Sonnar zijn te vaak een probleem dus die laat ik aan mij voorbij gaan. Je kunt de lens ook nieuw bestellen bij Lomo, zo ook de 20mm Russar groothoek voor een absurde prijs.
9
Diverse doka weetjes / Re: Schaalverwarming
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 23 maart 2019, 19:14:38 »
Jammer voor mij maar die  schaalverwarming met   een   aquarium   heater is   op een sisser uitgelopen ; ik  zag onmiddelijk dat  het dingetje  last had  van  het  " Titanic syndroom " , het lag nog maar pas in de  bain marie  en het liep  binnenin  al vol water.  Einde  verhaal voor  dat arme ding!!    x12
Deze namiddag  ga ik eens  kijken  naar een  warmte matje  zoals  Eric toont op de foto , ik wil dat spul eerst eens goed bekijken  .
Een uitleg volgt wel !   x17

Grts
Maurits

Tja in de fixeer kan je met zo'n lekkende aquarium verwarming prachtig blauw vuurwerk  x4 x6 in je doka krijgen ...... Kijk je een beetje uit Maurits . Is het verwarmen van de doka tot ongeveer 20 graden geen betere optie ? Vriendelijke groet Peter .
10
Links / Re: Kiev survival site
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 23 maart 2019, 19:08:47 »
Op Marktplaats heb ik een Kiev van  1962 in bijna nieuwstaat voor 40 Euro gekocht , die Kneb 3 van 1954 is ook mooi voor 58 Euro . Kiev's met zwarte sluitertijdenknop en zwarte terugwikkelslinger laat ik fijn aan mij voorbij gaan . Hoe ouder des te beter , jonge exemplaren zijn met grotere toleranties in elkaar gezet . Merk je ook bij Russisch LTM objectieven , de coating van jonge lenzen is wel beter , maar door de grotere toleranties in de helicoid is de nauwkeurigheid van de afstandmeting iets minder , precies goed of ver beneden de maat . Daar is geen peil op te trekken .

Ik zoek nog naar een Jupiter 3 1:1.5 50 mm maar ik heb ook een Carl Zeiss Jena T Sonnar 1:1.5 50 mm gezien voor een Jupiter 3 prijs ..... Wat is wijsheid , vriendelijke groet Peter .
Pagina's: [1] 2 3 ... 10