Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Verzilverd licht .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 20 januari 2020, 10:55:21 »
Hier weer twee voorbeelden van letterlijk verzilverd licht met een prachtige gloed op het bariet papier . Zoals ik al schreef geven de Jupiter objectieven een prachtige gloed bij de eerste twee tot drie lensopeningen met een gelijkmatig bokeh . Ik heb een hekel aan het swirly (verdraaiend) bokeh . Anderen dwepen ermee . maar ik vind het niet te pruimen voor landschap fotografie . De Jupiter 9 heeft daarentegen een fraai gelijkmatig bokeh tot in de hoeken .

In de zomeravonden ga ik graag fietsen in de natuur , vooral in het voorjaar als het loof nog lichtgroen gaan de bospaadjes gloeien in het tegenlicht . De Delta 100 kan dit gloeien zonder veel te hard te worden vastleggen op het negatief . Ik kon de negatieven met de gradatie 1.5 tot 2 zonder dokakunsten in één keer afdrukken op Fomabrom Variant 111 . Ik kan met de Color 3 van mijn Magnifax 4A  heel fijngevoelig de gradatie tot een 1/8 gradatie stop instellen . Ja 1/8 gradatie stop verschil zie je terug op de afdruk , maar meestal corrigeer ik met een 1/4 gradatie stop . Vriendelijke groet peter .


img127 by Peter H. A. Salden, auf Flickr


img126 by Peter H. A. Salden, auf Flickr
2
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Langs het bospad .
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 19 januari 2020, 15:40:41 »
De Delta 100 is een goede  & goed verkrijgbare  film  v.Ilford  ; maar ja...     iedereen heeft zo  wel een voorkeur .
hier liggen   ook  nog wat verschillende  film's      en toch gaat mijn voorkeur  naar  Ilford en dan vooral  FP4 ; die gebruikte ik  al in de  80tiger jaren   , kleinbeeld van de  rol   en toendertijd was  fotomateriaal   razend  goedkoop bij  Makro ( toen had elke  Makro vestiging   een echt fotowinkelaanbod  en nu is dat  passé  .
Als ik   nog wat film bestel  is het  FP4   .

Groetjes Maurits W
3
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Langs het bospad .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 19 januari 2020, 13:23:16 »
 x16 Maurits , ja de oude Kiev 4 en Jupiter´s bevallen best goed . De resultaten hebben iets bijzonders wat betreft fluwelen scherpte en de fraaie gloed .

De Delta 100 is mij veel beter bevallen dan verwacht en laat zich zonder veel proefbelichting stroken in de doka afdrukken  met ongeveer de zelfde belichtingstijd en gradatie . Andere films kunnen wel eens heftig reageren op verschillen in verlichtingscontrast en verlichtingssterkte dan gaat het contrast alle kanten uit en ook de belichtingstijden . Zo´n film is ook een stuk duurder in het afdrukken dan de Delta 100 of Acros .

Vanmiddag gaat de Mamiya weer mee naar buiten . Vriendelijke groet Peter .
4
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Re: Langs het bospad .
« Laatste bericht door eMWee Gepost op 19 januari 2020, 12:09:12 »
Fraaie opname Peter  , met die russen heb je blijkbaar je draai gevonden  .
en  de Delta 100 van Ilford  laat je ook  goed resultaat neerpoten

Mvg
Maurits
5
Afdrukken vanaf kleinbeeldfilm / Langs het bospad .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 18 januari 2020, 23:55:01 »
Tijdens een fietstocht door het bos kwam ik dit mooi verlichte open plek tegen . Gauw even het licht gemeten en zo uit de hand met de 69 jaar oude Jupiter 12 dit bosplaatje geschoten . Ja de Kiev is een zware camera die zo los in de hand niet snel zal trillen . De oude Jupiter 12 heeft een mooie randscherpte bij de gewoonlijke werkdiafragma's . Ik heb een jongere Jupiter 12 die zichtbaar veel minder presteert . Over het algemeen zijn de KMZ Jupiter 12 het beste .

Ik heb een geelfilter gebruikt en de Delta 100 op Fomabrom Variant 111 afgedrukt . Vriendelijke groet Peter .


img123 by Peter H. A. Salden, auf Flickr
6
Afdrukken vanaf rolfilm / Gewoon wat spelen met wat herfstblaadjes .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 18 januari 2020, 20:58:34 »
Ik zag eind oktober weer de prachtige goudgele herfstblaadjes liggen maar het lag er wel warrig bij . Toen heb op een liggende boomstam een paar composities gemaakt en dit met de Mamiya RB67 en de 140 mm Macro gefotografeerd . Ik heb een Y2 geelfilter gebruikt om een nog mooiere gloed op de afdruk te krijgen . De RB67 is voor dit werk prachtig geschikt en de draaibare achterwand werkt heel comfortabel ook bij werk laag op de grond .

De Ilford Delta 100 is mij bij het afdrukken op Fomabrom Variant 111 heel goed bevallen . De hoge lichten krijgen een heel mooie gloed zonder uitgevreten schraal te worden . Bij de huidige T-max 100 120 film moet je nu wel heel hard filteren om sprankelende hoge lichten te krijgen . Acros moet je ook wel op 3 tot 3,5 filteren voor een briljante afdruk maar je komt er wel . De Delta 100 komt meestal uit tussen 2 en 2,5 als je hem in 1+50 gedurende 14 minuten ontwikkeld . Vriendelijke groet Peter .


img130 by Peter H. A. Salden, auf Flickr


img131 by Peter H. A. Salden, auf Flickr
7
Analoog foto nieuws / Re: Fuji Acros II is nu op de Japanse markt verschenen .
« Laatste bericht door Fotohuis Gepost op 15 januari 2020, 21:11:44 »
Inderdaad ik moet ze voor tenminste Eur. 14 gaan aanbieden en dan is de marge vrij beperkt, Eur. 15,50 was beter geweest. Dus ik heb besloten helemaal geen Acros 100 V2 aan te gaan bieden.
8
Analoog foto nieuws / Re: Fuji Acros II is nu op de Japanse markt verschenen .
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 15 januari 2020, 21:05:38 »
Ik vrees niet echt lang als een 120 Ilford Delta 100 bij Retrocamera 5,95 Euro moet gaan kosten . Die 13,95 Euro is bedoeld om uit de fanatieke Acros liefhebber de allerlaatste Euro's te persen , de winst op te strijken en dan te stoppen met film en zeggen we hebben het geprobeerd maar Fuji films lopen niet meer .....

Vandaag weer een stel 6x7 Ilford Delta 100 afgedrukt , als het zo goed blijft gaan gaat deze Acros liefhebber echt geen 8 Euro meer uitgeven voor een 10 opnamen rolfilm . Als ik merendeel op kleinbeeld zou fotograferen ligt die 8 Euro op 36 opnamen anders . Als Acros een Euro of twee duurder zou zijn , maar nu is het een elitair Lomographic  filmpje geworden .... Vriendelijke groet Peter .

9
Objectieven / Re: Afbeeldingen op Flickr altijd de goede indicatie voor optische kwaliteit ???
« Laatste bericht door rolfilmrb67 Gepost op 15 januari 2020, 10:54:44 »
Ja Rudi met 15 % meer contrast en als zwart wit foto inscannen gaat de Kiev Jupiter 12 afdruk wat meer op de RB 67 afdruk lijken . Maar het gaat mij bij de Kiev afdrukken om foto's als vroeger maken . En dan is de Jupiter 12 van 1951 heel simpel gecoat en RB67 KL 65mm heeft dure glassoorten en de beste multicoating en dat verschil blijft . Tegenwoordig scan ik mijn Fomabrom Variant 111 als kleurenfoto in , dit bevalt mij heel goed want de papiertoon geeft nu net een mooiere afbeelding op het scherm . Het moet net een subtiel papier toontje zijn , omgetoonde sepia zwart wit is niet echt mijn ding omdat de toonschaal er heel drastisch onder lijd .

De RB 67 kever is opgenomen op Fomapan 100 . Als ik dit op Fuji Acros had gedaan , was het resultaat nog gladder geworden . En ja de originele afdruk van de RB 67 kever , daar gaan de hoge lichten gloeien en dan die glans door de reflectie van de zilver papier emulsie in het licht . Dit luk je nooit met een inkjet print .

Maar terugkomend op het begin van mijn topic . Er is een groot verschil als je een analoog objectief op een digitale camera zet en de foto hiervan op Flickr plaatst en je met het zelfde analoge objectief op een film camera gebruikt en de doka afdruk op Flickr plaatst . Ik heb voorbeelden gezien van analoge objectieven die ik vroeger op dia bagger vond en nu haarscherp op Flickr verschijnen , Kijk ik nu naar de technische specificaties , juist een digitale camera en een enorme bult software zit achter dat verscherpte prentje ...... Zoek je op Flickr naar dat analoge objectief met de tag Ilford , Kodak , Fomapan , Fomabrom of Multigrade komt meteen de ware aard van het objectief boven . Maar ik heb niks te klagen met mijn Mamiya's en Kiev  x6 Die miskoop spiegellens is retour .

Vriendelijke groet Peter .

10
Analoog foto nieuws / Re: Fuji Acros II is nu op de Japanse markt verschenen .
« Laatste bericht door F6 Gepost op 15 januari 2020, 08:51:48 »
Bij Retrocamera is de nieuwe Acros nu te koop voor 13.95 €.
Ben ik toch eens benieuwd hoe lang dit verhaal gaat duren.

mvg, Rudi
Pagina's: [1] 2 3 ... 10