Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?  (gelezen 472 keer)

Offline rolfilmrb67

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 2254
 • Zonder rolfilm in de Mamiya geen lol .
  • Bekijk profiel
 • Fotograaf van de maand : Juli 2014, Oktober 2014, Juli 2016, Oktober 2016
Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Gepost op: 4 januari 2015, 12:10:25 »
Ja waarom , ik doe dit al mijn hele doka leven lang en ik moet toch zeggen met succes . Je moet de proefbelichtingstrook volgens voorschrift behandelen en DROOG onder normale verlichtingsomstandigheden beoordelen . Als je een standaard belichtingstijd hebt voor een type film en afdrukformaat alleen met kleine correcties van 20 , 10 % van de oorspronkelijke belichtingstijd bijsturen richting een goede belichting . Fijnslijpen doe ik met correcties van 5 % .                     

                                                                                                                                                                 Dat wat in doka boeken staat over proefstroken maken heb ik altijd de zekerste weg naar frustratie gevonden , de stappen zijn gewoon veel te grof en het resultaat is veel gegrom en gebrom in het donkere hok . Misschien is het daarom omdat velen in de doka er niks van konden bakken nu zo in de sas zijn met de voorgekauwde digitale techniek .......                                                                                                                                                       

De proefbelichtingstrook zoals ik die gebruik geeft wel zekerheid hoe de vergroting eruit komt te zien mits je de strook over de belangrijkste delen van de foto laat vallen en daarmee de hoge lichten middentonen en schaduw meeneemt . Je pas je automatisch aan de langzame veroudering van de chemie aan en ziet ook wanneer de ontwikkelaar zijn langste tijd gehad heeft . Naarmate je meer ervaring krijgt met een bepaalde combinatie film en papier kun je snel aan de eerste proefbelichting zien of de correctie 20 , 10 of 5 % moet zijn .Verder is exact lichtmeten voor de opname en een door en door betrouwbare filmontwikkelaar , ik gebruik Rodinal , een verzekering voor gelijkmatige resultaten wat zich uitbetaald in gemakkelijk afdrukken in de doka . Verder valt er voor mij niet veel over te zeggen . Maar omdat een foto meer zegt dan duizend woorden hier een voorbeeld foto . Dit is nu het effect van een correctie van 7,5 % , dus van 4 seconden naar 4,3 seconden . Afdruk gemaakt met een condensor vergroter met een matglas en filter 2,5 in de filterlade . Voor de uiteindelijke afdruk heb ik gekozen voor de donkere poefbelichting van 4,3 seconden . Dat papier mogen ze wel Rapido gaan noemen ...... x4 Vriendelijke groet Peter .Afbeelding 076 by rolfilmrb67, on Flickr
« Laatst bewerkt op: 4 januari 2015, 12:57:21 door rolfilmrb67 »

Offline elvinhaak

 • Ben hier al even.
 • **
 • Berichten: 221
 • Lekker Analoog badderen!!
  • Bekijk profiel
  • elvinshoot
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #1 Gepost op: 4 januari 2015, 13:21:13 »
Ok... het verschil is zelfs op mijn scherm van de digitale versie zichtbaar!
Dit zijn wel heel kleine verschillen in de tijd.
Ik gebruik dan toch liever wat langere belichtingstijden, ook om fluctuaties in het lichtnet (een buurman die de kachel aandoet waardoor de spanning een paar volt daalt bijvoorbeeld) een beetje op te vangen, eveneens de aangloeitijd van de lamp.

Merk jij ook de verschillen van een oudere lamp en een nieuwere lamp goed?

Ik heb inmiddels een UPS met spanningsregulatie in de DoKa in gebruik om de dipjes en verschillen in spanning en ook de licht-intensiteit op te vangen. Door de eenvoudige techniek daarin is die overigens niet in staat om bij stroomuitval een stabiele spanning voor de vergroter op te leveren.
Daarvoor zou ik een laad-inverter-systeem moeten gebruiken die volledig scheidt en een flinke buffer heeft, of bijvoorbeeld overgaan naar een DC-systeem met accu's en spannings-regulatoren.
De netspanning hier verloopt overigens vaak tussen 240 (of zelfs iets meer) en 210 volt in een paar seconden tijd, ook regelmatig tot onder de 180 volt gedurende meestal maximaal enkele seconden. Als dat laatste gebeurt tijdens het afdrukken van proefstrook of afdruk kan die meestal direct weg (ook hoorbaar omdat de UPS-en van de computers dan inschakelen met een duidelijke alarmering).
Het verschil van die spanningsverschillen is nog groter dan wat je hier laat zien.
Zonder UPS zat ik soms meerdere keren per uur een minuut of zo te wachten totdat het DoKa licht weer stabiel brandt, voornamelijk in de vakantie-periode's in herfst, winter en rond Pasen (dan zijn de meeste touristen hier en worden veel huizen elektrisch verwarmd, tevens warm-water). Een proefstrook van een uur geleden is in die periodes ook niet altijd bruikbaar voor een volgende afdruk; ik zal voorlopig moeten leren leven met de kleine verschillen vrees ik.

Offline rolfilmrb67

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 2254
 • Zonder rolfilm in de Mamiya geen lol .
  • Bekijk profiel
 • Fotograaf van de maand : Juli 2014, Oktober 2014, Juli 2016, Oktober 2016
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #2 Gepost op: 4 januari 2015, 18:32:49 »
Ik heb eigenlijk nooit in Weert een een grote spanningsafval bemerkt . Een 220 volt gloeilamp heeft een veel kortere aan en uit gloeitijd als die van de de 100 watt 12 volt lamp van mijn Color 3 en Meograde . Om aan de 5 % correctienorm te voldoen moet ik gaan werken met 20 seconden belichtingstijd als dan de minimale correctietijd op de timer 1 seconde is . Fotopapier heeft een zeer steile gradatie en reageert zichtbaar op een verschil van 5 % terwijl film het tegenovergestelde is daar zie van 5 % plus of min niks van . Wil ik in mijn geval op 20 seconden belichtingstijd uitkomen betekend in mijn geval diafragma 1:22 of 1:32 , afgezien dat je het stof op de condensors nog op de foto afgebeeld krijgt kan ik ook Aufwiedersehn zeggen tegen een scherpe vergroting van mijn 6x7 negatieven door de buigingsonscherpte van het te kleine diafragma . Dus ik ben blij met de Durst timer , die heel betrouwbaar zijn werk doet .                                                                                                                     

Maar mijn topic gaat over hoe ik omga met het maken van proefbelichtingstroken niet over spanningsafval en dat je echt veel nauwkeuriger moet belichten als je met film doet . Want een verschil in tijd van 5 % is echt goed zichtbaar en kan echt het grote verschil maken of een afdruk al of niet geslaagd is .                                                               

Maar als je in Zeeland zo'n probleem hebt met de stroomvoorziening heb je inderdaad een probleem met die korte tijden van mij . Je zou kunnen gaan denken je vergroter aan te sluiten op een zware auto accu met een spanningsomvormer die bij de auto toebehoren handel kan kopen . Je hebt ze al voor 12 volt naar 300 watt 220 volt . De auto accu kun je gewoon met een acculader bijladen . Misschien een bruikbaar idee  x3  x6 .       

Ook zonder spanningsafval kun je vooral met een vergroter met een 100 wat 12 volt last hebben van een slecht contact van de lamp , op het lampvoetje komt een stroom van 8 ampere te staan en dat geeft bij een matig contact een onbetrouwbare herhalingsnauwkeurigheid van de verlichtingssterkte . Dat heb ik wel eens meegemaakt . Maar de gewone gloeilamp geeft in Weert vrijwel nooit problemen . Vriendelijk groet Peter .
« Laatst bewerkt op: 4 januari 2015, 19:19:58 door rolfilmrb67 »

Offline rolfilmrb67

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 2254
 • Zonder rolfilm in de Mamiya geen lol .
  • Bekijk profiel
 • Fotograaf van de maand : Juli 2014, Oktober 2014, Juli 2016, Oktober 2016
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #3 Gepost op: 15 januari 2015, 16:09:01 »
Vandaag heb ik een einde gemaakt aan de problemen van een slecht contact van de 100 watt 12 volt in zo'n lampvoetje met verende contact stripjes . Ik heb zo'n porseleinen lampvoetje gesloopt , de contact stripjes waren zwart en lichtgrijs met hier en daar pareltjes . Zoiets wat ik op de bogie van mijn Zündapp aantref . Dus de stroomopname van de lamp was inderdaad knudde . De nieuwe lampvoetjes die ik gisteren gekocht heb schoven ook maar lichtjes op de 100 watt lamp die 8 ampere trekt ..... dus dat gaat ook maar voor eventjes goed .                     

Nu heb ik maar iets simpels bedacht , ik heb een kroontje uit elkaar gehaald . De pinnen van de 100 watt 12 volt lamp wat naar buiten gebogen en dan de buisjes van ongeveer 8 mm lengte op de pinnen stevig vastgeschroefd . Met de andere schroeven heb ik de twee voedingsdraden stevig vastgeschroefd . Nu maakt de lamp zeker wel een goed contact en brand deze altijd met de zelfde verlichtingssterkte . Nou is er geen gegrom en gebrom meer in het donkere hok over waarom de proefbelichtingsstrook wel perfect belicht is en de afdruk net niet ....... Vriendelijke groet Peter .

Offline Fotohuis

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 1452
 • Фотография это весело
  • Bekijk profiel
  • Ontwikkel combinatie's film-ontwikkelaar
 • Fotograaf van de maand : November 2014  Januari 2015  Maart 2015   Mei 2015
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #4 Gepost op: 15 januari 2015, 17:17:06 »
Het porseleinen lampvoetje van een HLX 12V laagspanningslamp moet je elke 3-5 lampenwissels vervangen omdat het inbrand met de hoge aanloopstroom (16 A) van 2x de nominale stroom van inderdaad rond 8 Ampere. Bij een opaallamp van 220/230V en met een E-27 fitting heb je dit niet.
"De enige beperking in je fotografie ben je zelf"

http://gallery.fotohuisrovo.nl/
http://www.flickr.com/photos/fotohuisrovo/
http://www.fotohuisrovo.nl (bij voorkeur met Google Chrome als browser)
http://www.svema.info

Offline elvinhaak

 • Ben hier al even.
 • **
 • Berichten: 221
 • Lekker Analoog badderen!!
  • Bekijk profiel
  • elvinshoot
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #5 Gepost op: 15 januari 2015, 22:32:46 »
Bij een opaallamp van 220/230V en met een E-27 fitting heb je dit niet.
- niet zo snel ... ;-)
Maar het kan wel gebeuren is mijn ervaring. Waarschijnlijk al wat vuil geweest toen ik er een lamp instak maar bij 1 van m'n lampkappen toch regelmatig problemen gehad totdat ik de fitting eens goed onderhanden nam.
De aanloopstroom van een 150 Watt lamp is ook behoorlijk en bij slecht contact en wisselende spanningen kan dat toch zeker problemen geven.

Wat betreft de spanning: met m'n UPS met spannningsregulatie is het meestal keurig netjes: de belichting gaat netjes ondanks dat de DoKa-verlichting knippert.
Met een omvormer via 12V accu's had ik eerder al geprobeert maar de aanloopstroom van de (150 Watt) lamp is te hoog voor een 600Watt omvormer om stabiel te leveren gelijk vanaf de inschakeling. Na een kleine seconde stabiel maar bij korte belichtingen is het resultaat slechter dan met de UPS op het stroomnet. Ik kies dus ook voor wat langere belichtingstijden.
(de genoemde lampen zijn trouwens binnen dus ook ik kan voorlopig vooruit met de Opemus).


Offline Fotohuis

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 1452
 • Фотография это весело
  • Bekijk profiel
  • Ontwikkel combinatie's film-ontwikkelaar
 • Fotograaf van de maand : November 2014  Januari 2015  Maart 2015   Mei 2015
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #6 Gepost op: 15 januari 2015, 23:30:39 »
Bij 230V is dat 0,65A met een iets hogere aanloopstroom. Dat kan alleen te maken hebben gehad met sterk geoxideerde contacten van de lamp voet. Normaal is dit geen probleem. Er is een groot verschil tussen een messing of koperen voet met 1 A of 16 A aanloopstroom. Het vermogen (P) wat je hierin verliest gaat met I2 * R dus die factor stroom in het kwadraat schiet lekker op.
"De enige beperking in je fotografie ben je zelf"

http://gallery.fotohuisrovo.nl/
http://www.flickr.com/photos/fotohuisrovo/
http://www.fotohuisrovo.nl (bij voorkeur met Google Chrome als browser)
http://www.svema.info

Offline rolfilmrb67

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 2254
 • Zonder rolfilm in de Mamiya geen lol .
  • Bekijk profiel
 • Fotograaf van de maand : Juli 2014, Oktober 2014, Juli 2016, Oktober 2016
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #7 Gepost op: 16 januari 2015, 09:27:39 »
Het contact vlak van die twee pinnen van de 12 volt 100 watt lamp is echt minimaal vergeleken met een gloeilamp en daar moet een piekstroom van 16 ampere door . Ik denk dat mijn oplossing een beter contact oplevert dan die iele verende contactplaatjes die ik in dat lampvoetje aantrof . Vriendelijke groet Peter .

Offline Fotohuis

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 1452
 • Фотография это весело
  • Bekijk profiel
  • Ontwikkel combinatie's film-ontwikkelaar
 • Fotograaf van de maand : November 2014  Januari 2015  Maart 2015   Mei 2015
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #8 Gepost op: 16 januari 2015, 10:50:27 »
Je hebt ze ook in porcelein en dan verguld. Andere prijsklasse maar dan voorkom je vroegtijdig inbranden van de contacten. Uiteindelijk gaat natuurlijk alles een keer kapot.
"De enige beperking in je fotografie ben je zelf"

http://gallery.fotohuisrovo.nl/
http://www.flickr.com/photos/fotohuisrovo/
http://www.fotohuisrovo.nl (bij voorkeur met Google Chrome als browser)
http://www.svema.info

Offline JoRoBo

 • Hebt het naar mijn zin.
 • ***
 • Berichten: 262
 • Why must I always explain?
  • Bekijk profiel
  • Flickr
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #9 Gepost op: 16 januari 2015, 21:40:53 »
Robert, waar kan je die porseleinen voetjes (Sockel: GZ-6,35)
voor een HLX lamp kopen?
« Laatst bewerkt op: 16 januari 2015, 21:44:42 door JoRoBo »

Offline Fotohuis

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 1452
 • Фотография это весело
  • Bekijk profiel
  • Ontwikkel combinatie's film-ontwikkelaar
 • Fotograaf van de maand : November 2014  Januari 2015  Maart 2015   Mei 2015
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #10 Gepost op: 17 januari 2015, 08:03:22 »
Conrad.
"De enige beperking in je fotografie ben je zelf"

http://gallery.fotohuisrovo.nl/
http://www.flickr.com/photos/fotohuisrovo/
http://www.fotohuisrovo.nl (bij voorkeur met Google Chrome als browser)
http://www.svema.info

Offline JoRoBo

 • Hebt het naar mijn zin.
 • ***
 • Berichten: 262
 • Why must I always explain?
  • Bekijk profiel
  • Flickr
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #11 Gepost op: 17 januari 2015, 10:52:26 »

Offline elvinhaak

 • Ben hier al even.
 • **
 • Berichten: 221
 • Lekker Analoog badderen!!
  • Bekijk profiel
  • elvinshoot
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #12 Gepost op: 17 januari 2015, 13:39:01 »
Bij 230V is dat 0,65A met een iets hogere aanloopstroom. Dat kan alleen te maken hebben gehad met sterk geoxideerde contacten van de lamp voet.
Toen ik het contact in de fitting schoon ging maken was het helemaal zwart geblakerd en ik heb ook heftig staan krabben met een schroevendraaier om het weer gangbaar te krijgen. Ik moest de lamp ook helemaal aandraaien voordat die aanging. Veertje ook wat meer teruggebogen en ook de aanvoerdraadjes gedeeltelijk vernieuwd want op sommige plekken helemaal geen isolatie meer op en ook in de blokjes slecht contact en zwart koper.
Ik heb meerdere kappen en nu heb ik er ook weer 1 in de schuur liggen met hetzelfde probleem van 'als de lamp eenmaal warm is blijft die het wel doen'.
Ik weet ook niet uit welke tijd de Opemus 3 en 4 zijn, maar ik denk dat ze nog origineel zijn geweest, misschien nog wel met de originele lamp en gewoon jarenlang in de koffer gelegen voordat ik ze overnam, of opgesteld in de Doka onder doek.
Ja, alles gaat op de langere duur een keer kapot.

Offline rolfilmrb67

 • Algemene moderator
 • Niet meer weg te slaan.
 • *****
 • Berichten: 2254
 • Zonder rolfilm in de Mamiya geen lol .
  • Bekijk profiel
 • Fotograaf van de maand : Juli 2014, Oktober 2014, Juli 2016, Oktober 2016
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #13 Gepost op: 17 januari 2015, 13:59:49 »
Elvin je zegt het maar of je onderdelen voor de Opemus 3 , 4 of 5 moet hebben . Ik heb ruimte nodig in de doka en wil daarom van die vergroters af . Ik heb ook een Opemus 6 en Maginifax 4 en type 2 . De onderdelen van de Opemus 6 en Magnifax 4 zijn voor een groot gedeelte uitwisselbaar en daar wil ik mee verder gaan . Hoe we het spul daar in Zeeland krijgen zien we wel . Vriendelijke groet Peter .
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2015, 14:24:46 door rolfilmrb67 »

Offline elvinhaak

 • Ben hier al even.
 • **
 • Berichten: 221
 • Lekker Analoog badderen!!
  • Bekijk profiel
  • elvinshoot
Re: Waarom toch proefbelichtingstroken maken ?
« Reactie #14 Gepost op: 17 januari 2015, 22:45:43 »
Peter, ik stuur je een PB-tje over de reserve-onderdelen